A Helsinki Bizottság szükség esetén segít a Független Rendőr Szakszervezet tagjainak a szolgálati nyugdíjrendszer átalakítása kapcsán | Magyar Helsinki Bizottság
×

Sütik kezelése

ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42

2011. jún. 01.

A Független Rendőr Szakszervezet Jogsegélyszolgálata közreműködik a Helsinki Bizottság által készítendő, az Emberi Jogok Európai Bíróságához benyújtandó kérelem minta kidolgozásában, a továbbiakban pedig az FRSZ segítséget nyújt az egyéni beadványok összeállításában és térítésmentesen biztosít képviseletet tagjainak az Emberi Jogok Európai Bírósága előtt.

2011. május 13-án Lázár János és Balsai István törvényjavaslatot nyújtott be a hatályos Alkotmány módosítására. A módosítás lehetővé tenné, hogy az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően folyósított nyugellátást törvény csökkentse, szociális ellátássá alakítsa, munkavégzésre való képesség esetén pedig megszüntesse.

A Helsinki Bizottság szerint az Emberi Jogok Európai Egyezményének a tulajdonhoz való jogot biztosító rendelkezését sértené a már megszerzett kedvezményes nyugellátás csökkentése, megvonása, vagy az érintettek számára jelentős hátrányt okozó egyéb átalakítása.

A Helsinki Bizottság korábbi közleményében felajánlotta, hogy amennyiben olyan megoldás születik, amely a szervezet megítélése szerint az Emberi Jogok Európai Egyezményébe ütközik, jogi segítséget nyújt az érintetteknek alapjogaik érvényesítéséhez. Ennek első állomása, a Független Rendőr Szakszervezet és a Helsinki Bizottság között született megállapodás.

 

További írások

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.