A Helsinki Bizottság vezetőit német emberi jogi díjjal ismerték el | Magyar Helsinki Bizottság
×

Sütik kezelése

ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42

2018. szept. 07.

A tekintélyes Pro Asyl Alapítvány emberi jogi díját idén Kádár András Kristóf és Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság társelnökei vehetik át. A legnagyobb német menekültügyi szervezet elismerését a Majna-parti Frankfurtban adják át holnap.

A Pro Asyl azzal indokolt a két magyar jogvédő elismerését, hogy a Magyar Helsinki Bizottság a folyamatosan romló körülmények dacára is következetesen kiáll a jogállamiság és az emberi jogok mellett. A német alapítvány különösen fontosnak találta a Helsinki Bizottságnak a menekülők jogvédelméért folytatott áldozatos tevékenységét. A magyar civil szervezet ingyenes jogsegélyt biztosít menedékkérőknek a menedékjogi eljárásban, míg a már védelemben részesítetteknek pedig a családegyesítésben segít.

Az 1989-ben alapított és két mostani díjazott, Kádár András Kristóf és Pardavi Márta által 11 éve irányított hazai civil jogvédő szervezet az emberi méltóságot védelmezi a jog és nyilvánosság eszközével. Segítséget nyújt menekülőknek, fogvatartottaknak, hatósági erőszak és önkény áldozatainak, valamint a magukért vagy közösségükért kiálló és ezért meghurcolt polgároknak.

A Pro Asylt 1986-ban Jürgen Micksch lelkész alapította és a legtekintélyesebb menedékjogi civil szervezetnek számít Németországban. Emberi jogi díját 2006 óta ítéli oda elsősorban a menedékjog területén tevékenykedő és példát mutató személyeknek. Érdekesség, hogy az első elismerést is a Magyar Helsinki Bizottság aktuális vezetője vehette át, akkor Kőszeg Ferencet illette a díj. Azóta egyházi személyeket, újságírókat, jogászokat és civil aktivistákat jutalmazta a Pro Asyl. Tavaly egy evangélikus lelkésznőt, Doris Otminghaust és zsidó hitközségi vezetőt, Wolfgang Seibertet tüntették ki. Mindketten kiutasított afgán menekülőket fogadtak be és részesítettek egyházi azíliumban, védelemben.

További írások

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.