A Helsinki Bizottságnak nem kell fizetnie „bevándorlási különadót” | Magyar Helsinki Bizottság
×

Sütik kezelése

ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42

2018. szept. 17.

A Helsinki Bizottság jelenleg semmilyen olyan tevékenységet nem folytat, amit a törvény adóztatni rendel. Az új adó első lépésben egyébként is a donorokra vonatkozik, és a mi támogatóink, az Európai Unió és az ENSZ mentesülnek az adófizetési kötelezettség alól.

A Pénzügyminisztérium közleményben figyelmeztetett arra, hogy mától kell bevallani és fizetni az ún. „bevándorlási különadót”. Sokan kérdezik, miránk vajon vonatkozik-e a kötelezettség, és ha igen, fizetni fogunk-e.

A Magyar Helsinki Bizottságra az adókötelezettség nem vonatkozik, mert ügyfeleink nem minősülnek bevándorlónak az adótörvény értelmében, és jelenleg nincsenek olyan tevékenységeink sem, amilyeneket a törvény adókötelesként nevesít. Az elsődleges adóalanyok egyébként is a donorok. Egy támogatott civil szervezetnek csak akkor kellene fizetni, ha a támogatója nem teljesíti adókötelezettségét. A Helsinki Bizottság menedékkérők körében végzett tevékenységét az Európai Unió és az ENSZ támogatja, márpedig ők mentességet élveznek a magyarországi adófizetés alól.

Ezzel együtt az új adószabályozás megnehezíti munkánkat, hiszen a jogszabály annyira homályosan van megfogalmazva, hogy tág teret nyit az önkényes jogalkalmazásra; és egyes, mentességet nem élvező támogatóinkat elbizonytalaníthatja, ha menekültügyi munkánkhoz szeretnének a jövőben anyagi segítséget nyújtani.

Ezért vizsgáljuk, hogy milyen jogi lehetőségei vannak a jogszabály elleni fellépésnek.

További írások

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.