A jogállam lebontása nem ért véget | Magyar Helsinki Bizottság
×

Sütik kezelése

ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42

2013. dec. 10.

Az Emberi Jogok Védelmének Európai Szövetsége (AEDH) és a Magyar Helsinki Bizottság közös nyilatkozatban hívta fel a magyar kormányt arra, hogy biztosítsa a demokrácia, jogállamiság és emberi jogok zavartalan érvényesülését.

A nyilatkozat rámutat arra, hogy a Velencei Bizottság, az Európa Tanács és az Európai Parlament kritikáját a magyar állam továbbra sem kezeli súlyának megfelelően. Az Alaptörvény ötödik módosítása számos problémát nem oldott meg (pl. továbbra sem lesz politikai kampány a legfontosabb médiafelületeken), és az alkotmánymódosítást követő jogalkotás nyomán új problémák is adódnak:

1. Az Alkotmánybíróság korábbi döntését felülírva továbbra is mód nyílik a hajléktalanság üldözésére.

2. A büntetőeljárási törvény módosítása számos esetben korlátlan idejűvé tette az előzetes letartóztatást.

3. Gyengíti a fékek és ellensúlyok rendszerét az egypárti támogatással megválasztott alkotmánybírák mandátumának kinevezés utáni meghosszabbítása hosszú évekkel.

Mindezek miatt a nyilatkozat kiadói felszólítják a magyar államot, hogy biztosítsa az Európai Unióról Szóló Szerződés 2. és 6. cikkében foglalt értékek (demokrácia, jogállamiság és emberi jogok) érvényesülését; illetve a civilek jelzik, hogy továbbra szükség van a nemzetközi szervezetek szoros kontrolljára és jogsértés esetén eljárások megindítására.

Az AEDH 24 európai ország 28 civil emberi jogi szervezetének egyesülete. Az 1989-ben alapított Magyar Helsinki Bizottság is ezen európai ernyőszervezet tagja.

A közös nyilatkozatot lásd itt.

További írások

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.