Kép- és hangrögzítéssel a büntetőeljárások jogszerűségéért (2017-2019) | Magyar Helsinki Bizottság
×

Sütik kezelése

ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42

A büntetőeljárásban a kihallgatások és a vallomások kép- és hangfelvételen való rögzítése több Európai Uniós országban és az Egyesült Államokban évtizedek óta bevett gyakorlat, ami több szempontból is segíti az eljárások jogszerűségét. Kontrollt jelent az eljárás felett, ami egyaránt védi az eljárásban érintett sértetteket, tanúkat és terhelteket és az eljáró szerveket. A pontosan rögzített vallomások az eljárás bármely pontján elővehetőek és tisztázhatnak félreértéseket, ellentmondásokat. Magyarul nem beszélő emberek esetén a felvétel ellenőrizhetővé teszi a tolmácsolás minőségét is. A felvétel hozzájárul ahhoz is, hogy a sérülékeny csoportba tartozó embereket – pl: fiatalkorúakat, fogyatékossággal élőket, írástudatlanokat körültekintően és minél kevesebb alkalommal hallgassák ki.

„A kihallgatások audiovizuális rögzítése az Európai Unióban – a büntetőeljárási jogosítványok érvényesülése felől”  – öt országra kiterjedő kutatási projekt keretében azt vizsgáltuk, hogy a kihallgatások kép- és hangrögzítésének az új Büntetőeljárási Törvény szerinti szabályozása és gyakorlata mennyiben felel meg az Európai Uniós irányelvekben meghatározott nemzetközi jogszabályi követelményeknek.

A magyar kutatás keretében a jogszabályelemzés mellett ügyvédeket, ügyészeket és a nyomozó hatóság képviselőit kérdeztük arról, hogy a felvétel mennyiben segítheti elő a rendőri munka jogszerűségét, az eljárási garanciák – mindenek előtt a tájékoztatáshoz való jog, valamint a fordításhoz- és tolmácsoláshoz való jog – hatékonyabb érvényesülését és a sérülékeny csoportokba tartozók védelmét.

Elkészült a kutatás eredményeit összegző országjelentés magyar és angol nyelven.

A projekt az Európai Unió Jogérvényesülés Programjának anyagi támogatásával jött létre.

További írások

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.