A Kúria nem látta mulasztásnak a rendőrök tétlenkedését | Magyar Helsinki Bizottság
×

Sütik kezelése

ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42

2015. nov. 13.

2012 augusztusában szélsőjobbos támadók szidalmazták és fenyegették a devecseri romákat. A cigány portákat és az ott lévőket meg is dobálták, de a rendőrség senkivel szemben nem intézkedett. Két roma sértett beperelte a rendőrséget a mulasztásért.

A Kúria jogerősen úgy ítélt, a rendőrség nem mulasztott. Tóth Kincső tanácsa szerint nem számítottak az uszító szónoklatok,  hogy a tömeg fenyegetően lépett fel, a rendezvény teljes hossza alatt cigányellenes jelszavakat  skandált és a videofelvételek tanúsága szerint nyolc percen át különféle tárgyakat  hajigált a romák portájára, a bíróság úgy találta,  összeségében nem volt békétlen a rendezvény, ezért nem kellett feloszlatni a felhergelt és erőszakos tömeget. A legfőbb bírói fórum egyben osztotta a rendőrség írásban kifejtett álláspontját, miszerint “a rendőrség és a demonstrálók összecsapását eredményezte volna, amely nemcsak a rendezvény részvevőit és a rendőri erőket, hanem a lakosságot is közvetlen veszélynek tette volna ki”. A felperes roma férfi viszont ismét nem kapott választ arra, ha “alapvetően békés” volt a rendezvény, ugyan mitől kellett tartaniuk a rendőröknek.

A tárgyalásról készített filmfelvételt itt láthatja, a felperes ügyvédjének, Kádár Andrásnak a teljes beszédét pedig itt olvashatja.

A Magyar Helsinki Bizottság fenntartja, hogy – mint felvételek és tanúvallomások igazolják – a tömeg nem csak fenyegetően lépett fel a romákkal szemben, de testi épségüket is veszélyeztetette, és foglyul ejtette őket portáikon. A Magyar Gárdát ennél közvetettebb okok miatt tiltották be. A mostani ítélet rendkívül rossz üzenet a társadalomnak, mert zöld utat biztosít a gyülekezési jog mögé bújó, csoportosan és felfegyverkezve elkövetett gyűlölet-bűncselekményeknek, valamint felmentést ad az ilyen ügyekben passzívan maradó rendőrségnek. Egyben azt üzeni a 700 ezres magyarországi cigány közösségnek, az állam nem védi meg őket.

A Helsinki Bizottság és ügyfelei nem tehetnek mást: fenntartják a strasbourgi emberi jogi bírósághoz eljárástechnikai okok miatt még tavaly év végén benyújtott panaszukat.

További írások

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.