A látszat fontossága – hogyan jelennek meg a gyanúsítottak és a vádlottak a tárgyalóteremben, a nyilvánosság előtt és a médiában? (2017-2019) | Magyar Helsinki Bizottság
×

Sütik kezelése

ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42

 

„A látszat fontossága – Hogyan jelennek meg a gyanúsítottak és a vádlottak a tárgyalóteremben, a nyilvánosság előtt és a médiában?” – című projekt keretein belül két évig azt kutattuk, hogy  a kényszerítő eszközök, különösen a bilincselés milyen mértékben és hogyan sérthetik az egyik legfontosabb büntetőeljárási alapelvet, az ártatlanság vélelmét. Foglalkoztunk a bilincshasználat hazai és nemzetközi jogszabályi hátterével és gyakorlatával. (A Magyarországról szóló jelentés magyar változata itt, az angol pedig itt tölthető le.)

A projekt keretein belül készült egy öt ország (Franciaország, Horvátország, Spanyolország, Magyarország és Málta) jogi szabályozását és gyakorlatát bemutató összehasonlító vizsgálat is, ennek összefoglalója elérhető magyarul.

A hazai és nemzetközi tapasztalatok alapján született meg a rendvédelmi szervek és a bíróságok számára készített kézikönyv is, amely magyarul és angolul is elérhető.

Az alábbi kisfilm mutatja be, hogy mit jelent mindez azoknak, akiknek sérül az eljárás során az ártatlanság vélelméhez fűződő joguk. A film angol nyelvű, magyar felirattal.

 

 

 

A Magyar Helsinki Bizottság „A látszat fontossága – Hogyan jelennek meg a gyanúsítottak és a vádlottak a tárgyalóteremben, a nyilvánosság előtt és a médiában?” („The importance of appearances: how suspects and accused persons are presented in the courtroom, in public and in the media”) című projektjének megvalósulását az Európai Bizottság Jogérvényesülési és Fogyasztópolitikai Főigazgatósága támogatta.

További írások

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.