A magánnyugdíjpénztárakra vonatkozó szabályozás továbbra is diszkriminatív | Magyar Helsinki Bizottság
×

Sütik kezelése

ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42

2012. febr. 10.

A diszkriminatív szabályozás miatt a Magyar Helsinki Bizottság munkatársai 2011-ben az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordultak. A megváltozott szabályozás ellenére a kérelmünket fenntartjuk.

2011-ben a Magyar Helsinki Bizottság több munkatársa és az általunk írt kérelemmel többen fordultak a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bíróságához, mert magánnyugdíjpénztár tagságuk fenntartása következtében a 2011 tavaszi szabályozás elfogadható ok nélkül hátrányosan különböztette meg őket a kizárólag társadalombiztosítási nyugdíjrendszert választókkal szemben.

Az Országgyűlés 2011 végén megváltoztatta a magánnyugdíjpénztárakra vonatkozó szabályozást, ezért a strasbourgi bíróság felhívta a kérelmezőket, hogy nyilatkozzanak arról, hogy a megváltoztatott szabályok mellett is fenntartják-e kérelmüket. Álláspontunk szerint a magánynyugdíjpénztárakkal kapcsolatos szabályozás még mindig jelentős mértékben diszkriminatív, ezért akik fenn kívánják tartani a kérelmüket, küldjék el a kérelemfenntartó nyilatkozatot és az egyéniesített diszkrimináció mértékét bemutató táblázatot. A táblázatba két adatot adjanak meg:

  • a táblázat 6. sorának világoskék cellájába az életpálya átlagkeresetüknek (havi bruttó átlagbérnek) megfelelő összeget írják be. A havi bruttó átlagbért a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló  1997. évi LXXXI. törvény II. fejezetében meghatározottak szerint kell kiszámolni, ám a pontos szám helyett beírhatnak egy a Központi Statisztikai Hivatal által megadott átlagbért is (pl. szellemi foglakozásúak átlagbére).
  • a táblázat 11. sorának világoskék cellájába a magánnyugdíjpénztár-tagként 2010.október 1-jéig bezárólag eltöltött időt.

Ezt a kérelemfenntartó nyilatkozatot kizárólag azok küldjék el a bíróságra, akik már korábban kérelemmel fordultak a bírósághoz, és akiket a bíróság külön felhívott, hogy egy megadott határidőn belül nyilatkozzanak kérelmük fenntartásáról.

A nyilatkozatot saját kérelmük számával és nevükkel ellátva a megadott határidőben küldjék el a bíróság címére.

Munkatársunk cikkét a témáról itt olvashatják.

További írások

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.