A magyar és a nemzetközi jog tilalmazza a halálbüntetést
×

Sütik kezelése

ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42

2020. febr. 24.

A magyar Alaptörvény kimondja: „Senki nem utasítható ki olyan államba, vagy nem adható ki olyan államnak, ahol az a veszély fenyegeti, hogy halálra ítélik, kínozzák vagy más embertelen bánásmódnak, büntetésnek vetik alá.” Z. A.-t Pakisztánba kívánják toloncolni a magyar hatóságok, ahol halálbüntetés fenyegeti. A Magyar Helsinki Bizottság azért fordult két magyar és a strasbourgi bírósághoz, hogy a pakisztáni férfit ne küldjék vissza és ne végezzék ki, nem pedig azért, hogy mentesüljön a büntetőeljárás alól.

A kormánypárti sajtó arról cikkezik, hogy a Magyar Helsinki Bizottság véd egy többszörös gyilkossággal vádolt pakisztáni férfit, és a civil jogvédők azt akarják, hogy ne lehessen lefolytatni a büntetőeljárás ellene. A híradások pontatlanságokat, csúsztatásokat és valótlanságokat tartalmaznak. A tények a következők:

  1. A Magyar Helsinki Bizottság az ellene indított büntetőeljárásban nem képviseli Z. A.-t.
  2. A Magyar Helsinki Bizottság azért fordult a strasbourgi bírósághoz és kért ideiglenes intézkedést, hogy érvényesüljön a hazai és a nemzetközi jog, vagyis a férfit ne küldjék vissza Pakisztánba, ahol – és ez jószerivel az egyetlen, amit jól ad vissza a kormánypárti sajtó – halálbüntetés fenyegeti. Ezt maguk a hazájában indított büntetőeljárásokban eljáró pakisztáni bíróságok is elismerik. A strasbourgi bíróság észlelte a veszélyt, és január 27-én megtiltotta, hogy a férfi kiutasítását végrehajtsák. Pakisztán egyébként rendszeresen szerepel az öt olyan ország között, ahol a legtöbb kivégzést hajtják végre.
  3. A Magyar Helsinki Bizottság azért fordult az Emberi Jogok Európai Bíróságához és két hazai bírósághoz, hogy korrigálni lehessen azt a súlyos jogsértést, amit a hazai hatóságok elkövettek. A magyar hatóságok megszegik az Alaptörvényt, más hazai törvényeket, az európai és nemzetközi jogot is, amikor a halállal fenyegetett pakisztáni férfit ki akarják toloncolni
  4. A Magyar Helsinki Bizottság semmivel nem akadályozta a magyar hatóságokat abban, hogy Pakisztánban több bűncselekmény miatt vádolt férfi ellen itt nálunk folytassák le a büntetőeljárást. A hatóságoknak már eddig is 28 hónapjuk volt erre, mégis csak most léptek, holott a férfi az első pillanattól kezdve magyar börtönben és őrizetben van fogva tartva
  5. A Magyar Helsinki Bizottság szerint úgy helyes, ha a pakisztáni hatóságok helyett a magyar hatóságok tisztességes büntetőperben vizsgálják ki a Z. A. elleni vádpontokat, és amennyiben a bíróság bűnösnek találja, úgy büntetéssel sújtja őt. Azt azonban a Magyar Helsinki Bizottság nem nézheti ölbe tett kézzel, ha a magyar hatóságok megszegik saját törvényeinket, és halálba küldenek egy embert. Az élethez való jog korlátozhatatlan alapjog. A magyar államnak kötelessége védelmezni.

Attachments

További írások

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.