Állásfoglalásunk a szombathelyi karneválon történt rendőri intézkedésről | Magyar Helsinki Bizottság
×

Sütik kezelése

ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42

2013. aug. 26.

A sajtóban megjelent hírek, illetve töredékes videofelvétel szerint a szombathelyi karneválon zenélő személyekkel szemben több rendőr lépett fel kényszerítő eszközt alkalmazva. A nyilvánosan hozzáférhető információk alapján az intézkedéssel kapcsolatban felmerül a jogsértés gyanúja, pontos értékelést jogi eljárásban folytatott bizonyítás alapján lehetséges adni.

A sajtóban olvasható leírás szerint „a karneválon egyszer csak valaki felszólította a dobosokat, hogy azonnal hagyják abba, amit csinálnak, ugyanis ők nem fizettek helypénzt, úgyhogy nem is játszhatnak itt. A dolgot akkor kezdte mindenki komolyan venni, amikor vagy kéttucatnyi rendőr és biztonsági őr jelent meg a helyszínen, akik benyomultak a tömegbe, kiemelték a zenélőket és a videóban jól látható módon vetettek véget a bulinak. A földön végighúzott lány és a segítségére siető, gumibottal agyba-főbe vert, majd megbilincselt emberek látványát senki nem felejti el.”

A felvételen ezen momentumok közül kevés látszik, annyi igen, hogy több személlyel szemben kényszerítő eszközt alkalmaztak a rendőrök. Az nem derül ki azonban, hogy milyen előzmények vezettek ehhez, az intézkedés alá vontak követtek-e el bármilyen jogsértést, és ha igen, akkor a rendőrök szabályszerűen léptek-e fel, azaz:

  • az intézkedés megkezdése előtt azonosították-e magukat, és közölték-e az intézkedés célját;
  • ha jogsértést tapasztaltak, akkor felszólították-e az érintetteket annak abbahagyására;
  • ha ez megtörtént, megpróbáltak-e az arányosság követelményének megfelelően enyhébb intézkedést alkalmazni (pl. igazoltatás); továbbá
  • figyelmeztették-e előzetesen az érintetteket a szigorúbb fellépés (előállítás), illetve a kényszerítő eszköz (testi kényszer, bilincs stb.) alkalmazásának lehetőségére.

Ezek bármelyikének elmaradása az intézkedés jogellenességét eredményezheti.

A rendőrség szolgálati szabályzatának értelmében minden kényszerítő eszköz alkalmazását követően (így jelen esetben is) az intézkedő rendőrök szolgálati elöljárója haladéktalanul köteles kivizsgálni a rendőri fellépés jogszerűségét. E vizsgálat csak akkor lehet teljes körű és megnyugtató, ha nem csupán a rendőri jelentésekre támaszkodik, hanem az érintettek és a számos jelenlévő külső tanú meghallgatására, az elérhető felvételek beszerzésére és értékelésére is kiterjed.

További írások

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.