A magyar jogállamiság mellett állt ki az Európai Bíróság | Magyar Helsinki Bizottság
×

Sütik kezelése

ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42

2018. szept. 18.

Az Európai Unió luxemburgi székhelyű bírósága arról határozott, hogy egy elítéltet, aki menedékjogi védelmet kér, automatikusan ne lehessen kizárni az eljárásból. Sorsáról minden körülményt megvizsgálva, tisztességes eljárásban kell dönteni. Téves tehát a kormánypárti sajtóban megjelent értelmezés, hogy „afgán bűnözőt támogatna az Európai Bíróság”. Az uniós és magyar jog – helyesen – továbbra is lehetővé teszi, hogy a háborús, béke elleni vagy emberiség elleni vagy súlyos köztörvényes bűncselekményt elkövetőket a hatóságok kizárják a menedékjogi védelemből. A vita nem erről, hanem a „súlyosság” megállapításának módjáról szólt.

A Magyar Helsinki Bizottság a kezdetektől jelezte, hogy a 2007-ben elfogadott hazai rendelkezések ellentétben állnak az uniós szabályozással. Merthogy a menedékjogi törvény szerint azt a külföldit nem lehet menekültként vagy oltalmazottként elismerni, akinél „a magyar jog ötévi vagy azt meghaladó szabadságvesztés büntetés kiszabását rendeli”. Ehhez képest az uniós irányelvben kizárási okként az szerepel, hogy a kérelmező „súlyos bűncselekményt követett el”, amely a személyes körülmények alapos vizsgálatát feltételezi. Nem mindegy, hogy az illető a bűncselekményt egy éve vagy két évtizede követte el, hogy erőszakos bűncselekményről van-e szó, hogy felmerültek-e enyhítő körülmények, hogy letöltendő vagy felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték-e, hogy börtönbüntetését letöltötte-e vagy sem, vagy hogy azóta milyen magatartást tanúsít. Arról nem is beszélve, hogy a lehetséges büntetési tételen – és nem is a ténylegesen kiszabott büntetésen – alapult a szabályozás.

A kormányok színezetétől függetlenül többször felhívtuk arra a jogalkotók figyelmét, hogy a magyar szabályozás nem teszi lehetővé a megalapozott döntést, mert a menekültügyi hivatalt kötelezi rá, hogy olyan bűncselekmények esetén, amelyeknek a felső határa meghaladja az öt évet, bármiféle vizsgálat nélkül érvényesíteni kell a kizárást. Afgán ügyfelünket, S. A.-t is a büntetőbíróság előbb két éves, majd négy éves  szabadságvesztéssel büntette, mégis, mivel az elkövetett bűncselekmény a magyar szabályok szerint akár öt évnél hosszabb börtönbüntetéssel is sújtható – minden más körülményt figyelmen kívül hagyva – automatikusan kizárták a menedékjogi eljárásból.

A menekültügyi hatóság határozatát megtámadó, a magyar bíróság előtt folyó felülvizsgálati eljárásban a Helsinki Bizottság ügyvédje jelezte az uniós és magyar jog közötti ellentmondást. A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság bírája – egyetértve azzal, hogy ellentmondás áll fenn – ezek után fordult a luxemburgi bírósághoz.

Az Európai Unió Bíróságának ítélete most kimondja: köztörvényes bűncselekmény elkövetése esetén a menekültként és oltalmazottként való elismerés kizárására vonatkozó határozatot az egyedi ügyre jellemző, valamennyi sajátos körülmény teljes körű vizsgálatának kell megelőznie, és az nem hozható meg automatikusan.

A luxemburgi bíróság tehát nem azt írta elő, hogy S. A.-t mindenképp védelemben kell részesíteni, csupán azt, hogy az esetében az elkövetett bűncselekménynek az elkövetés összes körülménye alapján megállapított súlyossága mellett tehát figyelembe kell majd vennie a hatóságnak vagy bíróságnak, hogy bár súlyos bűncselekmények miatt ítélték el, mégis – a lehetséges maximumhoz képest – viszonylag enyhe büntetést kapott. Ahogyan azt is, hogy családjával együtt húsz éve, kisgyermek kora óta él Magyarországon.

A Magyar Helsinki Bizottság 1989-es alapítása óta kiáll a jogállami normák és az emberi jogok csorbítatlan érvényesülése mellett. Ezért is fontos az Európai Unió Bíróságának döntése, mert a védelmet kérő ember sorsa ezentúl nem a rossz, bürokratikus szabály gépies alkalmazásán múlik, mint eddig, hanem jogállami eljárásban születhet róla tisztességes döntés. Büszkék vagyunk arra, hogy a luxembourgi eljárásban az Európai Bizottság, Hollandia és Franciaország is támogatta álláspontunkat, és a 11 éve hangozatott szakmai meggyőződésünket az uniós bíróság ítélete végül visszaigazolta.

Üdvözöljük, hogy az Európai Bíróságon újra a magyar jogállamot erősítő döntés született.

További írások

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.