A MÁV-vezetés válaszolt levelünkre | Magyar Helsinki Bizottság
×

Sütik kezelése

ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42

2015. júl. 31.

Panaszként kezelte és egy héten belül választ adott a MÁV vezetése a Magyar Helsinki Bizottság levelére. Eszerint "a vasúttársaság visszautasítja, hogy akadályozná a migránsokat segítő öntevékeny csoportok működését, de a menedékkérők közvetlenül a pályaudvaron való ellátásához helyet biztosítani nem tud". Volt, ahol viszont igazat adtak nekünk.

A Magyar Helsinki Bizottság július 23-án levélben kereste meg az állami vasúttársaság felelős vezetőit. Szervezetünk azt kérte:

1) Haladéktalanul szüntessék meg a menedékkérőket szállító külön vagonok lezárását, mert az többszörösen jogsértő és embertelen.
2) A jegyvizsgálókat és vonatkísérőket (különösen menedékkérők által gyakran használt viszonylatokon) tájékoztassák a szabályos utazási feltételekről, illetve a kívánatos viselkedési szabályokról.
3) Adjanak lehetőséget, hogy a MÁV területén is kulturált körülmények között működhessenek civil segítők.
4) A főbb vasúti csomópontokon idegen nyelvű tájékoztatók segítsék a menedékkérők utazását, át- és leszállását.

Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója és Csépke András, a MÁV-Start Zrt. üzemeltetési vezérigazgató-helyettese tegnap levélben adott tájékoztatást.

1) A különkocsikat a társaság nem zárja le. Korábban sem tette. (Bár ez utóbbit számos tanúvallomás és felvétel némileg más színben mutatta.) A Helsinki Bizottság üdvözli a MÁV emberséges gyakorlatát.

2) A jegyvizsgálók valóban helytelenül jártak el, amikor közülük egyesek a gyorsvonatokon a menedékkérőket gyorsvonati felárra kötelezték. A felár és az esetlegesen megfizettetett pótdíj visszafizetéséről a MÁV-Start ügyfélszolgálata gondoskodik. A Helsinki Bizottság nyugtázza a jogszabálynak megfelelő eljárást.

3) “A vasúttársaság visszautasítja, hogy akadályozná a migránsokat segítő öntevékeny csoportok működését, de a menedékkérők közvetlenül a pályaudvaron való ellátásához helyet biztosítani nem tud.” A Helsinki Bizottság tisztában van azzal, hogy a vasút veszélyes üzem, és azt is tudja, hogy a menekültellátás nem a MÁV, hanem az állam, a végrehajtó hatalom, a kormány feladata, amely feltűnő passzivitásával a vasutat és a vasutasokat is kellemetlen helyzetbe kényszeríti. Ezzel együtt továbbra is helyesnek tartanánk, ha az állomásfőnökségek és a civil segítők közti sokszor informálisan meglévő korrekt viszonyt egyéb szereplők bevonásával formális egyeztetés és együttműködés váltaná fel.

A MÁV vezetőinek levele itt érhető el.

További írások

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.