A rendőrség elismerte: aránytalan volt a Kossuth tér lezárása 2006 novembere után – a BRFK helyt adott a Helsinki Bizottság panaszának a „kordonügyben” | Magyar Helsinki Bizottság
×

Sütik kezelése

ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42

2011. máj. 04.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) 2011. április 4-i keltezésű határozatában elismerte: aránytalanul korlátozó intézkedést jelentett, hogy 2006. november 22-e után Gergényi Péter, Budapest akkori főkapitánya fenntartotta a Kossuth tér egészének lezárását.

Mint emlékezetes, 2006. október 23-án Gergényi Péter Budapest rendőrfőkapitányaként elrendelte a Kossuth tér csaknem teljes területének lezárását, amelyet 2006. november 22-én kelt intézkedésében meghosszabbított.

A Magyar Helsinki Bizottság társelnöke, Kádár András Kristóf 2007 januárjában megkísérelt áthaladni a téren, majd miután az ott szolgálatot teljesítő rendőrök ezt megakadályozták, panasszal fordult a rendőrséghez, sérelmezve, hogy az eredetileg jogszerű lezárás meghosszabbítására és fenntartására megfelelő indok nélkül, és ezért a mozgásszabadságot jogsértő módon korlátozva került sor.

Miután az ügy több rendőrségi és bírósági fórumot megjárt, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) 2010 januárjában elutasította a panaszt, mondván: a rendőrség elemző, értékelő munkája alapján megállapítható volt, hogy a korábbi, szűkebb kordon nem elégséges az Országház és a képviselők védelmének biztosítására, ezért fent kell tartani a tér egészére kiterjedő kordont. A döntés ellen a Helsinki Bizottság a Fővárosi Bírósághoz fordult.

Az eljárásban a bíróság arra kötelezte az ORFK-t, hogy igazolja: ténylegesen folyt elemző, értékelő tevékenység, és ennek eredményeként valóban olyan következtetésre juthatott a rendőrség, hogy a tér nagy részének lezárása nélkül nem garantálható a védett személyek és létesítmények biztonsága. Az ORFK ennek a felhívásnak nem tett eleget, ezért a Fővárosi Bíróság 2010 novemberében megállapította: a rendőrség nem tudta megindokolni a kordon fenntartásának szükségességét, ennek hiányában pedig a területlezárás által megvalósított mozgásszabadság-korlátozás jogsértő. A bíróság ezért az ORFK határozatát hatályon kívül helyezte és a rendőrséget megismételt panaszeljárás lefolytatására utasította.

Az új eljárásban hozott BRFK határozat kimondja: mivel az eljárásban a kordon kiterjesztésének indokoltságával kapcsolatban újabb bizonyítékokat beszerezni nem sikerült, a korábban bemutatott bizonyítékok alapján pedig a bíróság aránytalannak ítélte a tágabb kordon 2006. novemberi fenntartását, a Kossuth tér nagy részére kiterjedő lezárás aránytalanságával kapcsolatos panasznak helyt kell adni.

Ezzel a rendőrség elismerte a kordonozás 2006. novemberi meghosszabbításának jogsértő voltát, a kordonügy tehát több mint négy év jogi küzdelmei után lezárult.

Az előzmények itt olvashatóak, a BRFK határozata pedig itt érhető el.

 

 

További írások

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.