A rendőrségnek fizetnie kell, mert meghiúsította az Orbán Viktor elleni tüntetést
×

Sütik kezelése

ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42

2017. szept. 27.

Két és fél év után igazságot szolgáltattak a Helsinki Bizottság ügyfeleinek. A Kúria jogerősen kimondta: a rendőrség megsértette a gyülekezési jogukat, amikor megakadályozta ellentüntetésüket a miniszterelnöki évértékelő alatt a Várkert Bazárnál. Az elmaradt tüntetés szervezőinek 100–100 ezer forintos sérelemdíjat is megállapítottak.

2015. február 27-én Takács Borbála és Takács Flóra, a MostMi csoport aktivistái tüntetni szerettek volna Orbán Viktor miniszterelnök szokásos „évértékelője” idején a rendezvénynek otthont adó Várkert Bazár előtt. Bejelentési kötelezettségüknek eleget téve, február 20-án a rendőrséghez fordultak. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a másnapi egyeztetésen közölte velük, hogy a demonstrációjukat nem lehet megtartani, mert az I. kerületi önkormányzat a területet használatba adta az évértékelőt szervező Magyar Polgári Együttműködés Egyesületnek. A használat célja az évértékelő biztosítása és a közvetítőkocsik elhelyezése volt. A rendőrség kérte az ellentüntetés szervezőit, hogy erre tekintettel módosítsák a bejelentésüket, amire ők nem voltak hajlandók. Ezt követően a rendőrség úgy foglalt állást, hogy a gyülekezés nyilvánvalóan lehetetlen célra irányul, mert a két rendezvény egyszerre nem tartható meg. Ráadásul a végzésében a rendőrség azt a jogorvoslati tájékoztatást adta, hogy a döntéssel szemben nem a gyülekezési jogról szóló gyors bírósági jogorvoslattal lehet élni, hanem azzal, amellyel akár évekig is eltarthat az eljárás.

A Magyar Helsinki Bizottság álláspontja szerint mind a jogorvoslati jogról szóló tájékoztatás, mind maga a tiltás törvénysértő volt, és Alaptörvény-ellenesen korlátozta a tiltakozni kívánók gyülekezési jogát, ezért a szervezők képviseletében bírósághoz fordult az ügyben. A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság egyetértett jogi megítélésünkkel, és 2015. március 2-én hozott végzésében hatályon kívül helyezte a rendőrség önkényes döntését.

Csakhogy akkor már az évértékelő három napja véget ért. A szervezők ezért személyhez fűződő jogsértés és kártérítés miatt indítottak pert a rendőrség ellen. Ez a per zárult most jogerősen az aktivisták sikerével.

Sokáig úgy nézett ki, a rendőrség elkerülheti a sérelemdíj-fizetést. Az első- és másodfokon ítélkező bíróságok ugyanis elfogadták a BRFK-nak azt az abszurd magyarázkodását, hogy mivel „érdemi vizsgálat nélkül” utasították el a MostMi bejelentését, az valójában sem formájában sem tartalmában nem volt tiltás, így a csoport nyugodtan megtarthatta volna az ellentüntetést, „attól nem voltak elzárva”.

Az ügyfeleinek hátrányos másodfokú ítélet után a Helsinki Bizottság felülvizsgálati eljárást kezdeményezett a Kúriánál. A jogvédő szervezet álláspontja szerint ugyanis a rendőrség egyértelművé tette, hogy elsőséget tulajdonít az évértékelőnek, és úgy ítéli meg, hogy az ellentüntetés nem tartható meg. Ezek után egyáltalán nem volt elvárható Takácséktől, hogy azt a hatósági döntésbe foglalt, kategorikus következtetést, miszerint egy időben és helyszínen a két rendezvény nem tartható meg, ők figyelmen kívül hagyják, és az ezerfősre tervezett tüntetést a rendőrségi intés ellenére lebonyolítsák.

A Kúria most kézbesített, immáron megtámadhatatlan ítéletében elfogadta a Helsinki Bizottság érveit, megállapította a rendőrség jogsértését, és 100–100 ezer forintos sérelemdíj megfizetésére kötelezte ügyfeleinknek.

Az ítélet itt érhető el.

 

További írások

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.