A roma embereket érő diszkrimináció a büntető igazságszolgáltatásban (2018-2020) | Magyar Helsinki Bizottság
×

Sütik kezelése

ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42

A Fair Trials szervezet vezetésével zajló nemzetközi projekt célja volt, hogy a meglévő kutatási eredmények másodelemzésén, szakértői interjúk felvételén, kerekasztal-beszélgetések tartásán keresztül vizsgálja a büntető igazságszolgáltatásban a romákat érő diszkriminációt. A projekt továbbá fel kívánta tárni, hogy a társadalomban élő negatív előítéletek, sztereotípiák és társadalmi attitűdök megjelennek-e a büntető igazságszolgáltatásban, és ha igen akkor milyen mintázatban. A projekt azt is vizsgálta, hogy a diszkriminációnak mely döntéseknél lehet a legnagyobb hatása. Végül a projekt célozta azt is, hogy az EU tagállamaiban a legjobb gyakorlatok megosztása révén létrejöjjön az egyenlő bánásmód fontosságáért kiálló szakemberek hálózata.

A Magyar Helsinki Bizottság a projektben partnerként vett részt, és a magyarországi kutatás és szakmai események lebonyolításáért volt felelős. Az online konzultációkon kívül sor került egy hazai online műhelybeszélgetésre a kutatási eredményekről 2020. október 2-án, valamint azokról beszámoltunk a projekt záró eseményén, a 2020. december 7-8-i “Tackling racism and anti-Roma discrimination in the EU’s criminal justice systems” című nemzetközi konferencián.

A projekt keretében készült nemzeti jelentés alapját a roma közösség képviselőivel és a téma szakértőivel készített interjúk képezik, valamint a véglegesítés során lebonyolított online konzultáció.

A nemzeti jelentés itt érhető el.

EU-logoA projekt az Európai Unió támogatásával valósult meg.

 

További írások

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.