A romákat érő diszkrimináció a magyar büntető igazságszolgáltatásban | Magyar Helsinki Bizottság
×

Sütik kezelése

ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42

A Magyar Helsinki Bizottság partnerként vett részt a 2018-ban elindult “A roma embereket érő diszkrimináció a büntető igazságszolgáltatásban” című, a Fair Trials által koordinált nemzetközi projektben, amely az Európai Unió támogatásával valósult meg.

A projekt célja volt, hogy a meglévő kutatási eredmények másodelemzésén, szakértői interjúk felvételén, kerekasztal-beszélgetések tartásán keresztül vizsgálja a büntető igazságszolgáltatásban a romákat érő diszkriminációt. A projekt továbbá fel kívánta tárni, hogy a társadalomban élő negatív előítéletek, sztereotípiák és társadalmi attitűdök megjelennek-e a büntető igazságszolgáltatásban, és ha igen, akkor milyen mintázatban. A projekt azt is vizsgálta, hogy a diszkriminációnak mely döntéseknél lehet a legnagyobb hatása. Végül a projekt célozta azt is, hogy az EU tagállamaiban a legjobb gyakorlatok megosztása révén létrejöjjön az egyenlő bánásmód fontosságáért kiálló szakemberek hálózata.

A projekt keretében készült, 2020-ban publikált kutatási jelentés itt érhető el:

A_romákat érő diszkrimináció a magyar büntető igazságszolgáltatásban

 

 

 

 

 

A projekt az Európai Unió támogatásával valósult meg.

További írások

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.