Aggályos, hogy nem hosszabbítják meg Kaltenbach Jenő mandátumát az ECRI-ben | Magyar Helsinki Bizottság
×

Sütik kezelése

ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42

2012. okt. 05.

Civil szervezetek az Európa Tanács Miniszteri Bizottságához fordultak, jelezve: aggályos, hogy bár Kaltenbach Jenő elnöki mandátuma az ECRI-ben 2014 márciusában járna le, az országhoz kötött mandátumát a magyar kormány nem hosszabbította meg, így elnöki megbízatását sem tudja kitölteni.

Kaltenbach Jenő 1996 óta az ECRI, az Európa Tanács Rasszizmus és Intolerancia Elleni Európai Bizottságának tagja, 2012 márciusában választották meg a bizottság elnökévé – ő az első magyar, aki betölti ezt a tisztséget. Elnöki megbízatása 2014 márciusában járna le, de a magyar kormány nem hosszabbította meg országhoz kötött mandátumát a bizottságban, így elnökként sem tevékenykedhet tovább.

Az Európai Roma Jogok Központja (European Roma Rights Center, ERRC), a Magyar Helsinki Bizottság, a Társaság a Szabadságjogokért, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda, a Háttér Társaság a Melegekért és az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának írt levelükben kifejtették: aggályosnak tartják, hogy a magyar kormány nem hosszabbította meg Kaltenbach Jenő mandátumát. A civil szervezetek hangsúlyozták: Kaltenbach Jenő kiemelkedő munkát végzett a rasszizmus és intolerancia elleni küzdelem terén mind Magyarországon, mind külföldön, emellett 1995 között és 2007 között ő töltötte be a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosának tisztségét. A szervezetek reményüket fejezték ki, hogy Kaltenbach Jenő egy ellenzéki pártban betöltött tisztsége nem játszott szerepet a kormányzati döntésben.

A levél aláírói arra kérték az Európa Tanács Miniszteri Bizottságát, fordítson különös figyelmet annak vizsgálatára, hogy a magyar kormány által kijelölt új ECRI-tag szakmai háttere szempontjából megfelel-e az ECRI statútumában foglalt feltételeknek, és amennyiben nem, úgy kérje fel Magyarországot arra, hogy delegáljon egy másik személyt a bizottságba.

 

A civil szervezetek levele teljes terjedelmében itt olvasható angol nyelven.

A levél magyar fordítása itt érhető el.

 

További írások

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.