Az orosz állam üldözi
×

Sütik kezelése

ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42

ALEKSZIJ TORUBAROV

 

Alekszij Torubarovtól a magyar bíróságok többször is megtagadták a menedékjogot. A férfi orosz civil aktivista és egy ellenzéki párt (Igaz Ügy) tagja.

A kormánypártéval ellentétes politikai véleményét az orosz állam üldözte. Torubarov egy magas rangú korrupt belügyest jelentett fel: letartóztatták. Több büntetőeljárást is indítottak ellene. Világos lett előtte, hogy menekülnie kell. Előbb Ausztriában próbálkozott, ahol orosz megkeresésre kiadatási őrizetbe helyezték, és a börtönben torkon szúrták. Majd Csehországból toloncolták ki teljesen jogtalanul úgy, hogy menedékkérelemét nem bírálták el. 

Az orosz hatóságok külföldön sem hagytak fel vegzálásával, ezért ott sem maradhatott. 2013 decemberében a zöld határon át jött Magyarországra Ukrajnából. 

6 év után, 2019-ben menekültként ismerték el Torubarovot Magyarországon. A Magyar Helsinki Bizottság ügyfelének pere megjárta az Európai Unió Bíróságát (EUB) is, amely általános érvénnyel mondta ki: a bíróságnak akkor is joga van védelmet adni, ha a kormány hatósága ezt nem tenné. A mai pécsi ítélettel hazai bíróság először alkalmazta az EUB döntését. Torubarov győzelme reményt ad most számos más menedékkérőnek is, akiket önkényesen zárnak el a menedékjogtól.

helsinKINO: Történetek az emberi méltóságról // Az ember, aki legyőzte a magyar menekültügyi rendszert from Magyar Helsinki Bizottság on Vimeo.

 

Fotó: Hernádi Levente Haralamposz / Index

 


SEGÍTSD TE IS A MUNKÁNKAT!

Támogass minket rendszeresen!

További írások

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.