Alkotmányjogi panaszt tesz a “pólós fiú” | Magyar Helsinki Bizottság
×

Sütik kezelése

ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42

2014. nov. 06.

13 hónapig tartották fogva, a 18. születésnapját, karácsonyt, húsvétot börtönben töltötte, sikeres érettségit is ott tett. Azzal gyanúsították és vádolják, hogy egy póló elvételénél jelen volt, és jelenléte erősítette az áldozat fenyegetettségét. Sem a tanúk, sem a hatóságok nem állítják, hogy ő erőszakosan lépett volna fel, vagy szóval fenyegette volna a sértettet.

A letartóztatott "pólós fiúnak" a bíróság azt is megtiltotta, hogy az RTL Klub stábjának nyilatkozzék. Ráadásul tette mindezt úgy, hogy a Budakörnyéki Járásbíróság, majd a Budapest Környéki Törvényszék törvényt sértett, amikor nem tartotta az előírt határidőket, illetve aránytalanul korlátozta a fogvatartott alkotmányos jogait, aki a bírósági határozatokból azt sem tudhatta meg, milyen ténybeli alapon vélte úgy a bíróság, hogy létezik bármilyen alkotmányos alapjog vagy alkotmányos érdek, amely a véleménynyilvánítási szabadságának korlátozása mellett szól.

A "pólós fiú" és ügyvédje a Helsinki Bizottság segítségével alkotmányjogi panaszt nyújtott be az Alkotmánybírósághoz.

Az indokolatlan és az elfogadhatalanul hosszú előzetes letartóztatás miatt pedig a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordultunk.

További írások

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.