Antidiszkriminációs jogklinika | Magyar Helsinki Bizottság
×

Sütik kezelése

ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42

A Magyar Helsinki Bizottság egy más területeken már bevált oktatási technika – a jogklinika – antidiszkriminációs jogra való alkalmazásával olyan átadható és elterjeszthető modellt dolgozott ki, amely hozzájárul az egyenlő bánásmód kérdése iránt érzékeny és az antidiszkriminációs jogban jártas jogászok „kineveléséhez”.

A Bizottság ezt olyan módon kívánja elérni, hogy egy antidiszkriminációs jogklinikát hoz létre az Eötvös Loránd Tudományegyetemmel és a Miskolci Egyetemmel együttműködve. A jogklinika a jogi egyetemi képzés menetébe illeszkedő fakultatív tantárgy, amelyet a hallgatók más speciális kollégiumokhoz hasonlóan vehetnek fel az általuk hallgatott tárgyak közé. A jogklinika program gyakorlatorientált képzési forma, amelynek keretei között a hallgatók egy adott jogterületen – jelen esetben az antidiszkriminációs jogban – az elméleti alapok elsajátítása mellett gyakorlati jogi munkát is végeznek, azaz valódi jogeseteket megoldva, tényleges jogi segítséget nyújtanak rászoruló ügyfeleknek.

A jogklinika így egy kétoldalú célt valósít meg a jogászok képzésén kívül. Egyrészt hozzájárul, hogy a jogi egyetemek ­- ráébredve e jogterület fontosságára és gyakorlati szemléletű oktatásában rejlő lehetőségekre – bevonódjanak a diszkrimináció elleni küzdelembe; másrészt, lehetőséget nyújt a diszkrimináció ellen küzdő, de jogi-ügyvédi háttérrel nem rendelkező civil szervezeteknek, hogy ügyfeleiket a jogklinikához utalva, számukra magas színvonalú jogi tanácsadást vagy képviseletet biztosíthassanak.

Kapcsolat: jogklinika (kukac) helsinki.hu/

Tájékoztató a jogklinikáról ügyfelek számára – Miskolci Egyetem

Felhívás civil szervezetek számára

Támogatja: Az Európai Unió és a Magyar Állam.
Program kódja: Átmeneti Támogatás 2006/018-176.03.01
Szerződésszám: 2006/018-176.0301-0024

 

További írások

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.