ASPIRE: A menekültek áttelepülésének elősegítése (2008-2010) | Magyar Helsinki Bizottság
×

Sütik kezelése

ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42

Évről évre egyre több európai ország vállalja bizonyos számú menekült szervezett áttelepítését egy-egy konfliktusövezetből vagy olyan befogadó országból, ahol tartós védelmük nem biztosított.

Az ideiglenes menedék országából egy másik befogadó országba való áttelepülés (resettlement) a menekültek számára lehetséges „tartós megoldások” egyike. Évről évre egyre több európai ország vállalja bizonyos számú menekült szervezett áttelepítését egy-egy konfliktusövezetből vagy olyan befogadó országból, ahol tartós védelmük nem biztosított. A Magyar Helsinki Bizottság igyekszik népszerűsíteni az áttelepülést a hazai szakmai körökben, sürgetve, hogy az állam a gyakorlatban is használja a 2007-ben elfogadott menedékjogi törvény által szabott maximum 100 fős éves áttelepítési kvótát.

A jelenleg a Bizottság részvételével folyó „ASPIRE” (Assessing and Strengthening Participation In Refugee resettlement to Europe) projekt célja, hogy számos EU-tagállamot rábírjon arra, hogy formálisan is kötelezze el magát az áttelepülés támogatása mellett, továbbá hogy felmérje a közös európai koordináció hasznosságát ezen a területen. Ennek elérése érdekében a projektben résztvevő szervezetek felkutatják és összevetik a már létező példaértékű gyakorlatokat, találkozókat szerveznek, melyek célja a fő érintettek közötti kommunikáció elősegítése, illetve folyamatosan információt gyűjtenek és szolgáltatnak az áttelepüléssel kapcsolatban.

Koordinátor: Egyházak Bizottsága a Migránsokért Európában (CCME)

Támogató: Európai Menekültügyi Alap Közösségi Allokáció

Honlap: www.ecre.org/projects/resettlement/aspire

 

 


További írások

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.