Az egyértelmű igazság: képzés a büntetőeljárás résztvevőinek a közérthető fogalmazás használatáról és a világos terhelti tájékoztatókról | Magyar Helsinki Bizottság
×

Sütik kezelése

ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42

A Magyar Helsinki Bizottság három civil szervezettel közösen indította el új projektjét: a belgiumi Fair Trials Europe, a romániai APADOR és az olaszországi Antigone segítségével Európa-szerte a büntetőeljárások közérthetőségének javítását tűztük ki célul.

A projekt a korábbi kutatási eredményeinken alapul, amely a terheltek részére adott írásbeli tájékoztatók magyar verzióját vizsgálta, valamint készítette el alternatív, közérthetőn fogalmazott verzióját a közérthető fogalmazással foglalkozó szakértők és védőügyvédek segítségével. Mindkét projekt az Európai Parlament és a Tanács büntetőeljárás során a tájékoztatáshoz való jogról szóló 2012/13/EU Irányelvén alapszik, amely alapján a tagállamok biztosítják, hogy az őrizetbe vett vagy fogva tartott gyanúsítottak és vádlottak haladéktalanul kézhez kapják a jogokról szóló, egyszerűen és közérthetően fogalmazott írásbeli tájékoztatót.

A büntetőeljárásokban alkalmazott kommunikáció közérthetősége kiemelt fontosságú. Ennek köszönhetően a terheltek könnyebben érthetik meg jogaikat és kötelezettségeiket, így aktívabb szerepet tölthetnek be saját ügyeikben és érvényesülhet a tisztességes eljáráshoz való joguk. A projekt során képzési anyagot és különböző nyelveken, a jogokról szóló, könnyen érthető írásbeli tájékoztatókat készítünk.

 EU-logo A projekt az Európai Unió támogatásával valósul meg

További írások

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.