Az EU alapértékeinek érvényesülése Magyarországon | Magyar Helsinki Bizottság
×

Sütik kezelése

ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42

2014. nov. 26.

Az Európai Unió alapértékei ma Magyarországon alig érvényesülnek. Ennek az állításnak alátámasztására magyar civil szervezetek összefoglalták azokat a legfontosabb, 2010 óta tett kormányzati és jogalkotási lépéseket, amelyek szembemennek a közös európai értékekkel.

Az Európai Unió, amelynek immár 10 éve hazánk is tagja, "az emberi méltóság tiszteletben tartása, a szabadság, a demokrácia, az egyenlőség, a jogállamiság, valamint az emberi jogok – ideértve a kisebbségekhez tartozó személyek jogait – tiszteletben tartásának értékein alapul" (Az Európai Unióról szóló szerződés, 2. cikk).

Az Eötvös Károly Intézet,  a Magyar Helsinki Bizottság, a Mérték Médiaelemző Műhely és a Társaság a Szabadságjogokért civil szervezetek által készített összefoglaló a joguralom, a demokrácia, a pluralizmus és az emberi jogok tiszteletének elveire fókuszálva mutatja be az európai értékek tiszteletének hiányát. Az elemzés angol nyelven itt érhető el.

A dokumentum megállapításaihoz 18 további civil szervezet is csatlakozott.

További írások

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.