Az Európa Tanács főtitkára válaszolt a civilek levelére, amelyben aggodalmukat fejezték ki az Alkotmánybíróság jogkörének szűkítésével kapcsolatban | Magyar Helsinki Bizottság
×

Sütik kezelése

ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42

2010. dec. 17.

Civil  szervezetek 2010 novemberében levélben fordultak  Thorbjørn Jaglandhoz, az Európa Tanács főtikárához az Alkotmánybíróság jogkörének szűkítésével kapcsolatban. A főtitkár válaszlevelében egyértelműen utalt arra, hogy az új Alkotmány megalkotása során indokolt lenne újragondolni az Alkotmánybíróság jogkörének szűkítését.

Öt civil szervezet, a Transparency International Magyarország, a Társaság a Szabadságjogokért, a K-Monitor, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet, valamint a Magyar Helsinki Bizottság 2010 novemberében azért fordult az Európa Tanács Velencei Bizottságához, mert fontosnak tartották, hogy felhívják a figyelmet az Alkotmánybíróság jogkörének szűkítésével kapcsolatos súlyos aggályaikra.

A civil szervezetek hangsúlyozták, hogy Magyarországon az Alkotmánybíróság volt húsz éven keresztül a jogállamiság legfőbb garanciája és az a közintézmény, amely folyamatosan élvezte az állampolgárok legnagyobb fokú bizalmát.

Thorbjørn Jagland tájékoztatást kért a Kormánytól az alkotmányozási folyamattal kapcsolatban. A főtitkár Martonyi János külügyminiszterhez írt levelében felajánlotta a magyar kormánynak a Velencei Bizottság szakértelmét az új alkotmány megalkotásához. Az Európa Tanács főtitkára szerint az új alkotmány lehetőséget teremt az Alkotmánybíróság hatáskörét csökkentő legutóbbi módosítás átgondolására is.

A Jog a Demokráciáért Európai Bizottság – ismertebb nevén a megalakulásának helyszínéről elnevezett Velencei Bizottság – az Európa Tanács alkotmányozási kérdésekben tevékenykedő tanácsadó szervezete. 1990-ben történt megalapítása óta a Bizottság vezető szerepet játszik a hagyományos európai alkotmányozási normáknak megfelelő alkotmányok elfogadásában.

A civil szervezetek levele magyar nyelven itt, angolul pedig itt olvasható, az Európa Tanács főtitkárának levele pedig elérhető itt. A főtitkár levelének magyar fordítása itt olvasható.

 

 

További írások

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.