Bevarrva – Idegenrendészeti őrizet Magyarországon (2010) | Magyar Helsinki Bizottság
×

Sütik kezelése

ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42

A Magyar Helsinki Bizottság jelentése részletesen bemutatja az ideiglenes "őrzött szállásokon" (fogdákon) tett 2010-es látogatások tapasztalatait, és ismerteti a fogvtatartás fizikai körülményeire vonatkozó megállapításait.

A Magyar Helsinki Bizottság jelentése részletesen bemutatja az ideiglenes “őrzött szállásokon” (fogdákon) tett 2010-es látogatások tapasztalatait, és ismerteti a fogvtatartás fizikai körülményeire vonatkozó megállapításait.

A jelentés ajánlásokat fogalmaz meg többek között az idegenrendészeti őrizet körülményeinek javítására, az őrzési feladatokat ellátó rendőrök alaposabb felkészítésére, valamint a fogvatartottak számára elérhető pszicho-szociális segítség biztosítására vonatkozóan.

 

A Helsinki Bizottság sürgeti, hogy pusztán jogellenes határátlépés miatt soha ne tartsanak fogva gyermekeket és olyan személyeket, akik esetében nem lehet minden kétséget kizáróan megállapítani, hogy betöltötték a 18. életévüket, mert a jelenlegi fogvatartási körülmények alkalmatlanok gyermekek elhelyezésére.

 

A Bizottság hangsúlyozza, a sérülékeny csoportokhoz tartozó fogvatartottak  – például várandós nők, kisgyermekes családok, idősek és fogyatékossággal élők – esetén a hatóságoknak törekednie kell arra, hogy az őrizet elrendelése ne legyen automatikus, továbbá a lehető leghumánusabb alternatív intézkedéseket alkalmazza.

A jelentés mellékletét képezik az Országos Rendőr-Főkapitányság megjegyzései.

Bevarrva – Idegenrendészeti őrizet Magyarországon (2010) című jelentés elérhető angol és magyar nyelven.

 

 

További írások

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.