Az Európa Tanács kínzás elleni bizottsága (CPT) számára készített jelentés | Magyar Helsinki Bizottság
×

Sütik kezelése

ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42

2013. ápr. 24.

A CPT megfigyelőivel személyesen is találkozott a Helsinki Bizottság, valamint többek között a külföldiek fogvatartásáról, az idegenrendészeti fogdákon tapasztaltakról is beszámolt a testület 2013-as magyarországi látogatása alkalmával.

A CPT országjelentést készítő bizottsága legutóbb 2009-ben járt országunkban. Időközönként, maximum ötévenként keresik fel az Európa Tanács tagállamait, a mostani magyarországi látogatásuk tehát nem különleges, hanem rendes vizsgálatnak számít. A bizottság tagjai rendőrségi fogdákat és büntetés-végrehajtási intézeteket kerestek fel, s találkoztak egyebek mellett az Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, a Belügyminisztérium és Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága képviselőivel, Szabó Máté ombudsmannal és Belovics Ervinnel, a legfőbb ügyész helyettesével is. A 2009-es évvel szemben idén nem került sor látogatásra az idegenrendészeti őrizet foganatosítására szolgáló őrzött szállásokon.

A Magyar Helsinki Bizottság munkatársai is találkoztak a CPT raportőreivel.

A Magyar Helsinki Bizottság a CPT számára készített angol nyelvű háttéranyagát itt olvashatja, a menedékkérők és külföldiek fogvatartását tárgyaló rész a 22. oldalon kezdődik.

További írások

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.