DEVAS: Sérülékeny menedékkérők fogvatartása az EU-ban (2009-2010) | Magyar Helsinki Bizottság
×

Sütik kezelése

ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42

DEVAS: Sérülékeny menedékkérők fogvatartása az Európai Unióban – kutatás.

DEVAS: Sérülékeny menedékkérők fogvatartása az Európai Unióban – kutatás.

A sérülékeny menedékkérők fogvatartásával kapcsolatban számos aggodalom fogalmazódik meg jelenleg Európában, egyrészt mivel ezek a személyek a tapasztalat szerint sokkal inkább ki vannak téve a sérelmes bánásmód veszélyének, másrészt mert a tagállamok egyre nagyobb számban tartanak őrizetben menedékkérőket. A fogvatartott nőket például gyakran fenyegetheti a fizikai vagy nemi erőszak veszélye a férfi fogvatartottak vagy fogdaőrök részéről. A nők, például a terhesség alatt, további különleges ellátásra és figyelemre szorulnak. A súlyos egészségi problémákkal küzdő fogvatartottak esetében gyakran szükség van szakszerű, rendszeres vagy folyamatos egészségügyi kontrollra és ellátásra.

A jelenleg a Magyar Helsinki Bizottság részvételével folyó nemzetközi projekt célja, hogy 23 EU tagállamban vizsgálja a sérülékeny menedékkérők fogvatartásával kapcsolatos gyakorlatot. A projekt 400-oldalas zárótanulmánya 2010 júniusában jelent meg, amely összefoglalja és részletesen is bemutatja, hogyan folyik 23 EU-tagállamban az idegenrendészeti őrizet.

Koordinátor: Jezsuita Menekültsegítő Szolgálat – Európai Iroda

Támogató: Európai Menekültügyi Alap Közösségi Allokáció

Honlap: www.jrseurope.org/DEVAS/intro.htm


További írások

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.