Norbert mindannyiunkért perelt | Magyar Helsinki Bizottság
×

Sütik kezelése

ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42

“Norbert mindannyiunkért perelt, akik elfogadhatatlannak tartjuk, hogy az állam tétlenül nézi polgárainak terrorizálását. Nem lenne igazságos, ha egyedül kellene viselnie a hátrányos következményeket.”

Szélsőjobboldali tömeg romákra támadt Devecseren 2012-ben. A cigányozást, fenyegetést dobálózás követte, nagy szerencse, hogy csak ketten sérültek meg. A rendőrök nem intézkedtek a helyszínen, nem oszlatták fel a rendezvényt, nem igazoltattak, nem állítottak elő senkit.

 

Jó tett helyébe jót várj! from Magyar Helsinki Bizottság on Vimeo.

 

Dömötör Norbert is ott volt az egyik háznál. Neki is tűrnie kellett a gyalázkodást, fenyegetést, és neki is el kellett húzódnia repülő kövek elől. Mindannyian fel voltak háborodva és féltek, de Norbert nem akarta annyiban hagyni. Úgy döntött, jogi úton éri el, hogy a magyar állam kimondja, a rendőrök mulasztottak, amikor nem védték meg a devecseri cigány közösséget. Hiába tartott órákon át a veszett cigányozás, hiába repültek 8 percen át kövek és egyéb tárgyak, a legfőbb magyar bíróság szerint „a rendezvény összességében nem veszítette el békés jellegét” és a rendőröknek adott igazat.

Norbert bízott igazában és a jogállamban, hogy majd igazságot szolgáltat megtámadott közösségének. A magyar állam nem "díjazta" a roma férfi öntudatos fellépését, és hogy a gyalázatot nem tűrte szótlanul, így ügyfelünk elvesztette a pert.

A hazai jogorvoslati lehetőség a Kúria ítéletével kimerült, de Norbert a Helsinki Bizottság segítségével a strasbourgi bírósághoz fordult: mondja ki a rendőrség mulasztását, hogy hasonló dolgok ne történhessenek meg senkivel.

Alfréd és Norbert ezután négy és fél év után ért el sikert az Emberi Jogok Európai Bíróságán.

A bíróság kimondta: hibázott a rendőrség és ügyészség, amikor a tüntetésen elhangzott beszédeket a szólásszabadság által védett kijelentéseknek tekintette, mert nem maradhatnak következmények nélkül egy kisebbségi csoport megfélemlítésére irányuló eseményen elhangzó, etnikai háborúra hívó felszólalások egy olyan időszakban, amikor a paramilitáris szervezetek felvonulásai „széleskörű, koordinált megfélemlítés” formáját öltik.

További írások

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.