Gyűlölet-bűncselekmények | Magyar Helsinki Bizottság
×

Sütik kezelése

ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42
Magyarországon az előítéletből elkövetett bűncselekmények leginkább
  • a romákat,
  • a szexuális kisebbségeket,
  • a zsidóságot,
  • valamint a Magyarországra érkező bevándorlókat és menekülteket sújtják.

A helyzetet rontja, hogy a jogszabályokat a büntető igazságszolgáltatás szervei rendszerint nem alkalmazzák megfelelően a gyakorlatban. Ezért a Magyar Helsinki Bizottság rendőröknek, ügyészeknek, bíráknak szóló szakmai képzéseket szervez, amelyek elősegítik a gyűlölet-bűncselekmények hatékonyabb kivizsgálását, az elkövetők arányos büntetését és az áldozatok védelmét.

A Magyar Helsinki Bizottság tagja a Gyűlölet-bűncselekmények Elleni Munkacsoportnak (GYEM), amit 2012-ben öt magyarországi civil szervezet hozott létre. A GYEM célja gyűlölet-bűncselekményeket elutasító társadalmi közeg kialakítása, lobbizás megfelelő jogszabályokért, a hatékony jogalkalmazás támogatása, az áldozatok bátorítása, hogy indítsanak eljárást, ha bőrszínük, származásuk, vallásuk stb. miatt éri támadás őket. A munkacsoport tagszervezetei ingyenes jogi képviseletet nyújtanak a gyűlölet-bűncselekmények áldozatainak.

A GYEM munkája eredményeként módosították a Büntető Törvénykönyvet, bűncselekmények számos áldozata kapott jogi képviseletet, több mint száz rendőr részesült magas színvonalú képzésben, valamint számos szakanyagot készítettünk el a témában.

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.