Hátrányos megkülönböztetés | Magyar Helsinki Bizottság
×

Sütik kezelése

ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42
Alapvető érték az emberek egyenlő méltósága. Ezt az értéket sérti a hátrányos megkülönböztetés. Ha azért kerülsz hátrányos helyzetbe a munkahelyeden, az utcán, az állami hatóságokkal szemben, mert például
  • nőnek születtél vagy férfinak,
  • romának vagy kínainak,
  • barna a bőröd vagy épp sárga,
  • zsidó vagy vagy keresztény,
vagy más olyan tulajdonsággal bírsz, ami személyiséged alapvető részévé vált, például
  • felvettél egy vallást vagy meggyőződéses ateista vagy,
  • vagy ragaszkodsz politikai nézeteidhez,

diszkrimináció áldozatává válsz.

A Magyar Helsinki Bizottság a diszkrimináció visszaszorítása érdekében képzéseket tart, jogi segítséget nyújt az érintetteknek és kutatásokat folytat. Figyelmünk középpontjában a legnagyobb magyarországi nemzeti kisebbség, a romák védelme áll, de dolgoztunk menekültek, fogyatékos és hajléktalan emberek érdekében, védtük szexuális kisebbségek jogait is.

Jogi képviseletet nyújtottunk az Egyenlő Bánásmód Hatóság előtt hajléktalan embereknek, akiket indokolatlanul nagy számban igazoltatott a rendőrség Budapesten anélkül, hogy jogsértő cselekményt követtek volna el.

Nem egy öltöny nyakkendő

Pert nyertünk egy vak fiatalember ügyében, aki azért nem tudott vásárolni, mert vakvezető kutyáját nem engedték be az üzletbe.

Két vak ügyfelünknek adott igazat az ENSZ fogyatékosügyi bizottsága, mert az állam nem tett meg mindent annak érdekében, hogy látássérültek is használhassák a bankautomatákat.

Részletes vizsgálatban tártuk fel, hogy a Nógrád megyei rendőrség alaptalanul bírságolja gyakrabban a roma kerékpárosokat, mint a nem cigány származásúakat. Egyezséget kötöttünk a rendőrséggel, amelyben számos feladatot vállaltak annak érdekében, hogy az egyenlő bánásmód érvényesülhessen bírságolási gyakorlatukban.
magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.