“Egyenlő esélyek” | Magyar Helsinki Bizottság
×

Sütik kezelése

ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42

Útmutató a diszkriminációmentes bánásmód elősegítéséhez a büntetés-végrehajtásban

A Magyar Helsinki Bizottság által készített, „Egyenlő esélyek – Útmutató a diszkriminációmentes bánásmód elősegítéséhez a büntetés-végrehajtásban” című dokumentum a hátrányos megkülönböztetés megelőzésének, kezelésének egyes módszereit mutatja be a büntetés-végrehajtás tekintetében, kiegészítve azt a hazai és nemzetközi szakirodalomban ismertetett, a büntetés-végrehajtásban mutatkozó rendszerszintű vagy egyedi diszkriminációs esetekkel. A diszkriminatív bánásmód kiküszöbölésére vonatkozó megoldási javaslatok között vannak olyanok, amelyek egyszerűen, költségigény nélkül, azonnal megvalósíthatóak, és olyanok is, amelyek létrehozásához évek és milliók szükségesek, de bemutatásuktól nem tekintettünk el a hosszú távú gondolkodás elősegítése érdekében.

Az útmutató – annak érdekében, hogy jól érzékelhető legyen, a világon mindenhol megjelenő problémakörről van szó, amelyet a nemzetközi szabályok is tárgyalnak – számos külföldi (elsősorban angolszász területről származó) példát mutat be. Ezek közül némelyek Magyarországon is ismertek, megvalósíthatóak lennének a közeljövőben, mások adaptálása egyelőre nehezen képzelhető el, noha fontos tudnunk, hogy ezek irányába kell haladnunk.

Emellett az útmutató – műfaji sajátosságából adódóan – mellőzi a részletes jogszabályok ismertetését, a nemzetközi ajánlások pontos és részletes sorolását, a hátrányos megkülönböztetés káros társadalmi hatásainak leírását, és igyekszik gyakorlatias, könnyen érthető, érdekes, azonban szakmailag hasznos, jól alkalmazható kapaszkodókat adni.

Természetesen tisztában vagyunk azzal, hogy a büntetés-végrehajtási intézeten belüli viszonyok az útmutatóban alkalmazott leegyszerűsített kategorizálásnál lényegesen összetettebbek és bonyolultabbak, ezzel együtt – reményeink szerint – az útmutató segítséget, motivációt, ötleteket nyújthat a diszkrimináció visszaszorításához, a börtönben élők és dolgozók közötti párbeszéd eredményesebbé tételéhez.

 

Az útmutató a Magyar Helsinki Bizottság „A romák törvény előtti egyenlősége a bírósági eljárásokban és a büntetés-végrehajtásban” című, az Open Society Foundations által finanszírozott projektje keretében készült, és minden büntetés-végrehajtási intézethez eljutott a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága jóvoltából.

További írások

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.