Egymillió forintra büntették a Malév leányvállalatát diszkrimináció miatt | Magyar Helsinki Bizottság
×

Sütik kezelése

ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42

2010. aug. 05.

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) határozatában egymillió forintos bírságot szabott ki a Malév egyik leányvállalatával, a földi kiszolgálással foglalkozó Malév GH Zrt.-vel szemben, mert az diszkriminálta egy munkavállalóját szakszervezeti tevékenysége miatt.

A Helsinki Bizottság ügyvédje, dr. Győző Gábor a Malév GH Zrt. egyik szakszervezeti titkárát képviselte a vállalat elleni eljárásban. A szakszervezeti tisztségviselő szerint 2009 végén- azért nem hosszabbították meg magasabb szintű munkaköri kinevezését, mert a munkáltató túlságosan „aktívnak” értékelte a szakszervezetben végzett munkáját, valamint emiatt csökkent a fizetése is. A tisztségviselőnek többek között szerepe volt a Malév GH Zrt.-nél 2009 végén szervezett sztrájkban is. Szerinte szakszervezeti tevékenysége volt az oka annak is, hogy kevesebb továbbképzésen vehetett részt.

Az EBH 2010. július 23-i határozatában megállapította az egyenlő bánásmód követelményének megsértését, és egymillió forint bírságot szabott ki a cégre. A bírság kiszabásakor a hivatal azt is figyelembe vette, hogy a Malévhoz hasonló, nagyszámú munkavállalót foglalkoztató szervezetnél különösen fontos a megfelelő szakszervezeti érdekképviselet biztosítása, amely egyben alkotmányos alapjog is.

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság határozata elérhető itt.

A szakszervezeti tisztségviselőnek a Magyar Helsinki Bizottság Jogklinika programja nyújtott jogi képviseletet. A 2008 óta működő program keretében az ELTE és a Miskolci Egyetem jogi karának hallgatói, a Helsinki Bizottság ügyvédei, valamint egyes ügyvédi irodák nyújtanak ingyenes jogi segítséget a hátrányos megkülönböztetés áldozatainak. A program az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával indult.

 

 


 

 

További írások

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.