Felfüggesztett börtön a „lezsidózott” videós megveréséért | Magyar Helsinki Bizottság
×

Sütik kezelése

ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42

2015. dec. 02.

Jogerősen két év börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre ítélték azt a férfit, aki 2012. október 23-án szidalmazta és ököllel megütötte az Index videósát. Az újságíró orra eltörött. A büntetést öt évre felfüggesztették. A bíró indoklásában kitért arra, hogy a vádlott azért kapott viszonylag enyhe büntetést, mert a sértett nem szeretné, ha támadója börtönbe kerülne.

2012. október 23-án a Milla Egyesület tüntetést tartott a budapesti Ferenciek terén. Ide érkeztek meg szélsőjobbos ellentüntetők is, akik belekötöttek az Index két munkáját végző újságírójába, Plankó Gergelybe és Szász Barnába. Heves zsidózásukra és lökdösésükre a két tüntetést elválasztó rendőrsorfal mögött álló kollégáik is felfigyeltek, és kérték a készenléti rendőröket, intézkedjenek. Ők azonban semmit sem tettek az indexesek védelmében.

Az egyik szélsőjobbos tüntető fémlánccal körültekert ököllel arcon ütötte Szász Barnát, akinek eltörött az orra. A rendőrök ezek után sem avatkoztak közbe, nem figyelmeztették a hőzöngőket, nem emelték ki, nem igazoltatták a feltételezett tettest (noha egy másik fotóriporter felismert őt, és szólt a rendőröknek), és nem oszlatták fel a be nem jelentett csődületet, miközben a rendezvény már mindenki számára nyilvánvalóan végleg elveszítette békés jellegét.

A sértett feljelentést tett az ismeretlen elkövető ellen, egyben panaszt nyújtott be rendőri intézkedés elmulasztása miatt. (A rendőri intézkedés elmulasztása miatti panaszügyben hozott jogerős, 2016. május 31-i bírósági döntés itt érhető el.) Szász Barnát a Magyar Helsinki Bizottság a panasz- és büntetőeljárásban is képviseli.

Ma a Fővárosi Törvényszéken fejeződött be jogerősen a büntetőeljárás. A bíróság döntésében helybenhagyta az első fokú ítéletet, amely közösség tagja elleni erőszak mondta ki a vádlott bűnösségét. A gyűlölet-bűncselekmény jelen esetben nem csak az áldozat ellen irányult, hanem két csoport ellen irányult a sértett vélt és valós hovatartozása miatt. A támadó zsidóként és újságíróként azonosította Szász Barnát, és ezek miatt ütötte meg.

A 8 napon túl gyógyuló, vagyis súlyos sérülést okozó vádlott viszonylag enyhe büntetést kapott. A Gyűlölet-bűncselekmények Elleni Munkacsoport (GYEM) kutatásai szerint hasonló vagy akár súlyos sérüléssel nem járó ügyekben is letöltendő ítéleteket szabnak ki a bíróságok, különösen, ha a vádlottak romák. A bíró mai ítéletének szóbeli indoklásában kiemelte: a büntetéskiszabásnál fontos szerepet kapott, hogy a sértett elmondta, nem azt szeretné, ha vádlottat lecsuknák, hanem azt, hogy szembenézzen tettével és megbánja azt.

 

További írások

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.