„Filmezz jogállamot!” pályázat – Díjazottak | Magyar Helsinki Bizottság
×

Sütik kezelése

ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42

2012. febr. 15.

A Magyar Helsinki Bizottság, a Társaság a Szabadságjogokért és az Eötvös Károly Intézet 2011 novemberében közös filmpályázatot hirdetett. A zsűri kiválasztotta a legjobb hat szinopszist, amelyekből tavasszal kisfilm készül.

A pályázat kiírói olyan szinopszisokat vártak, melyek érthető, világos és szórakoztató módon mutatják be, hogy miért védjük az emberi jogokat és mit veszítenénk azok nélkül. A pályázatra 21 pályamunka érkezett, mind „hivatásos” filmesektől, mind referenciamunkával még nem rendelkező egyetemi, főiskolai hallgatóktól. A beérkezett szinopszisokat négyfős zsűri bírálta el, melynek Báron György filmkritikus, Majtényi László, az Eötvös Károly Intézet elnöke, Mészáros Antónia újságíró és Török Ferenc filmrendező voltak a tagjai. A most kiválasztott szinopszisok alapján idén tavasszal elkészülnek a filmek.

Török Ferenc filmrendező elmondta, hogy viszonylag egyszerű volt a döntés, mert a zsűri szinte egybehangzóan választott. A játékfilmes győzteseknél is csak a végső sorrend volt a kérdés. Végül Tóth Barnabás lett az első, mert a zsűri véleménye szerint egy sztrájkról szóló történetének megvalósítása költségigényesebb. Az animációs kategória fődíjas alkotásában pedig egy ufó érkezik a hivatalba – a szinopszis humorával, provokatív válaszaival ragadta meg a zsűri tagjait.

Az „amatőr” pályázók is izgalmas ötletekkel jelentkeztek. Török Ferenc személyes kedvence a két különdíjas történet, amelyek azonban még további fejlesztésre szorulnak, ezért a zsűri konzultációs lehetőséget ajánlott fel számukra.

A zsűri által díjazott alkotások:

Kisfilmek

1. Tóth Barnabás: Egy idő után egyre többen leszünk
2. Simonyi Balázs: Front Office

Animációk

1. Tímár Magdi: Predatorium
2. Borsody István: A szabadság kézzel fogható

Különdíjak a referenciával nem rendelkező alkotók számára:

– Fatér Anna, Sipos Dániel, Vargha Bálint: A jogállam nem szerencsejáték
– Schvarcz Fruzsina pályázata

A zsűri mindkét különdíjat a „kisfilm” kategóriában pályázók között osztotta ki.

Díjak

1. díj: bruttó 500 000 Ft
2. díj: bruttó 400 000 Ft

Különdíj: bruttó 100 000 Ft

 A győzteseknek gratulálunk, és minden pályázónak köszönjük, hogy indult a pályázaton!

További információ: helsinki.hu/filmezz-jogallamot

További írások

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.