Forgotten without Reason – Protection of Non-Refugee Stateless Persons in Central Europe (2007) | Magyar Helsinki Bizottság
×

Sütik kezelése

ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42

Szerző: Gyulai Gábor
Magyar Helsinki Bizottság, Budapest, 2007

A Magyar Helsinki Bizottság a hontalanok jogainak egyik fő szószólója Európában. A Bizottság 2006-ban egy négy országra (Magyarország, Lengyelország, Szlovákia és Szlovénia) kiterjedő, addig példa nélküli összehasonlító kutatást végzett a hontalanok jogi helyzetéről. A kutatás elsősorban a hontalanság-meghatározási eljárásokra (illetve azok hiányára), a hontalanoknak biztosított státusz főbb jellemzőire és a hosszú távú megoldásokra (az új állampolgárság megszerzésének lehetőségére) koncentrált. A tanulmány számos konkrét javaslatot tett az érintett kormányoknak a vonatkozó nemzetközi jogi normák és példaértékű európai gyakorlatok alapján.

Az Ok nélkül elfeledve: A menekültstátuszra nem jogosult hontalanok védelme Közép-Európában című angol nyelvű tanulmány 2007 júniusában jelent meg.


További írások

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.