Kevesebb gyűlölet, több párbeszéd! – A gyűlölet-bűncselekmények elleni hatékonyabb fellépés (2012-2013) | Magyar Helsinki Bizottság
×

Sütik kezelése

ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42

A Magyar Helsinki Bizottság közreműködött a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda és a Háttér Társaság egyéves programjában, amelynek célja volt, hogy a gyűlölet-bűncselekmények áldozatainak helyzetét javítsa, elősegítse a hatékonyabb hatósági fellépés kialakítását, ezzel hozzájáruljon a gyűlölet-bűncselekmények számának visszaszorításához. A projektet a Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe alapítvány támogatta.

Magyarországon az elmúlt években – a civil szervezetek tapasztalatai és a média beszámolói szerint – jelentősen megnőtt a gyűlölet-bűncselekmények száma. Ez a legsúlyosabban a romákat, a szexuális kisebbségeket, valamint a Magyarországra érkező bevándorlókat és menekülteket érinti. A helyzetet rontja, hogy a létező jogszabályokat a magyar igazságszolgáltatás és bűnüldözés szervei nem minden esetben alkalmazzák megfelelően. Az állami fellépés erőtlenségét számos nemzetközi szervezet is kritizálta. Az emberi méltóságot sértő gyűlölet-bűncselekmény elleni fellépést nehezíti az adatgyűjtés következetlensége és az áldozatok vagy szemtanúk alacsony feljelentési hajlandósága.

A civil szervezetek projektjének célja volt, hogy hozzájáruljanak a jelenlegi jogi és gyakorlati hiányosságok mérséklődéséhez.

A projekt kezdő szakaszában a gyűlölet-bűncselekmények áldozatai tapasztalatainak és javaslatainak megismerése volt a cél. A NEKI a roma közösségek, a Háttér Társaság az LMBT kisebbség tagjai, a Helsinki Bizottság pedig a külföldiek, illetve menedékkérők körében szervezett fórumokat, ahol a bűncselekményekkel és a hatóságok fellépésével kapcsolatos tapasztalatokat gyűjtjük össze. A beszélgetésről készített film itt megtekinthető.

A Helsinki Bizottság munkatársa a fórumokat követően személyes interjúk keretében igyekezett az állami intézményrendszer különböző szereplőinek (rendőrség, ügyészség, minisztériumok, áldozatsegítő szolgálat és a tudományos szféra szakértőinek) véleményét megismerni a gyűlölet-bűncselekmények elleni szervezeti küzdelem feltételeiről, lehetőségeiről.

Az anyaggyűjtés eredményeit és a kapcsolódó javaslatait a NEKI és a Háttér Társaság szakértői egy online elérhető tanulmányban mutatták be.

További írások

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.