Túltolta a biciklit, megbilincselték a nyugdíjas férfit
×

Sütik kezelése

ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42

2018. máj. 03.

A 67 éves János a főút melletti járdán biciklizett, amikor rendőrök tartóztatták fel. Az intézkedés rossz véget ért: az idős férfi kezét hátrabilincselték, hurcibálták és testi kényszert alkalmaztak vele szemben. Most jogerős ítélet mondja ki: a bilincselés hossza jogszerűtlen volt, és nem kellett volna a rendőrautóban a nyakánál fogva az üléshez szorítani.

A 4-es főút áthalad Hajdúszoboszlón, ez a város legforgalmasabb útja. Nagyon sok helybélihez hasonlóan a 67 éves nyugdíjas János sem szívesen kerékpározik itt, ezért ment a járdán 2015. október 29-én. Két éber autós rendőrjárőr le is fülelte a szabálytalankodó férfit. A rendőri felszólításnak eleget téve János megadta az adatait. Miközben a rendőrök rádión egyeztették az adatokat, az idős nyugdíjas – hogy a forgalmat ne akadályozza – a rendőrautótól öt méterre lévő kerítésig tolta a biciklit, hogy ott letámassza. Csakhogy ezt a két rendőr ellenszegülésnek és szökési kísérletnek tekintette, bár arról nem tudtak számot adni, mennyire reális az esélye annak, hogy egy 67 éves ember kerékpárral el tudna menekülni két, autóval közlekedő fiatal rendőr elől. János a rendőrök feltételezésén és hangnemén felháborodott, és vitázni kezdett a rendőrökkel. Addig-addig, hogy az elképedt férfi kezét hátrabilincselték, majd betuszkolták a rendőrautóba. Hátul a biztonsági övvel be is kötötték. És bár esélye sem volt az ellenállásra vagy a szökésre, egyik rendőr a nyakánál fogva nekinyomta a hátsó ülésnek.

Amikor bevitték a kapitányságra, akkor sem értek véget az idős férfi szenvedései. A rendőrök újra testi kényszert alkalmaztak, mert szerintük János ellenállt. Ő viszont úgy emlékezik, hogy a rendőrségen a földre kényszerítették, és az egyik rendőr a hasába térdelt. Hogy mi is történt pontosan, nem lehetett bizonyítani, mert bár napi 24 órában kamera rögzíti, mi történik a folyosón, valahogy éppen akkor állt le a rendszer, és ha készült is videófelvétel, azt nem mentették el. János ekkor már erősen panaszkodott a bilincselés és testi kényszer okozta fájdalmakra. Így a rendőrök anélkül, hogy előállították volna, átszállították az orvosi rendelőbe, és csak a doktor előtt vették le róla a bilincset.

Ügyfelünk a Hajdúszoboszlói Rendőrkapitányságon megpanaszolta a szükségtelenül brutális intézkedést, de a rendőrség többször is mindenben jogszerűnek és szakszerűnek találta azt.

A Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság minapi jogerős ítélete azonban igazat adott a Helsinki Bizottság büntetlen előéletű ügyfelének. Az ítélet leszögezi: a bilincshasználat legkésőbb az orvosi rendelőbe szállítás idején már jogszerűtlen volt, mivel akkor a férfi ekkor már nem állt rendőri intézkedés hatálya alatt. Ahogyan aránytalan és szükségtelen volt az idős, megbilincselt, biztonsági övvel bekötött férfivel szemben az autóban alkalmazott testi kényszer is (amit a bíróság szerint a férfi “fojtogatásnak élhetett meg”). Maguk a rendőrök is elmondták: “Koránál fogva azért bennünket, fiatalabbakat nem tudott volna kellő hatékonysággal megtámadni.”

A bíróság tehát hatályon kívül helyezte a rendőrség határozatait, és új eljárásra kötelezte az illetékes megyei főkapitányságot. A bírói döntés kitér arra is, hogy a megismételt eljárás során János panaszának az ítéletben foglalt indoklás figyelembevétele mellett kell helyt adni.

A Helsinki Bizottság évek óta kutatja a bilincselés gyakorlatát Magyarországon, jelenleg is folytat ilyen kutatást. Magyarországon 2017-ben 65000 embert bilincseltek meg rendőrök. Ez olyan, mintha Érd teljes lakosságát évente bilincsbe vernék.

 

  HA NEM LENNE A MAGYAR HELSINKI BIZOTTSÁG, EGYEDÜL MARADNÁL AZ ÁLLAMMAL SZEMBEN.  
TÁMOGASD MŰKÖDÉSÜNKET ADOMÁNYODDAL!
 ADOMÁNYOZD ADÓ 1%-ODAT A HELSINKINEK!
ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-41

További írások

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.