Hétköznapok Hősei | Magyar Helsinki Bizottság
×

Sütik kezelése

ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42

HÉTKÖZNAPOK HŐSEI

A Hétköznapok Hősei olyan emberek, akik tettek azért, hogy mindannyiunknak jobb legyen akkor, amikor kiálltak másokért vagy saját magukért, és felléptek az igazságtalanság ellen.

SZERT BOGLÁRKA

Szert Boglárka jogász végzettségű, és az Antall József Tudásközpontnál középvezetőként dolgozott. Egyik kollégája saját Facebook-oldalán tette közzé egy politikai rendezvény meghívóját. Mire egy másik munkatársuk lájkolta ezt. A szervezet zárt Facebook-csoportjában a tudásközpont igazgatója leszögezte: a dolgozók nem oszthatnak meg, illetve nem lájkolhatnak olyan posztokat, amelyek a budapesti olimpiai rendezést támadják. Másnap a lájkoló munkatársat nyilvánosan felelősségre vonták, mire Szert Boglárka diszkriminatívnak és megszégyenítőnek minősítette az eljárást. Pár nap múlva átszervezésre hivatkozva felmondták munkaszerződését. Szert Boglárka bírósághoz fordult, munkaügyi perében a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédei képviselik.

TAKÁCS FLÓRA

Takács Flóra és Takács Borbála, a MostMi csoport aktivistái tüntetni akartak Orbán Viktor miniszterelnök szokásos „évértékelője” idején a rendezvénynek otthont adó Várkert Bazár előtt. Ezt a rendőrség mondvacsinált ürüggyel jogellenesen megakadályozta. A jogsértést a bíróság is jogerősen megállapította. Igaz, csak az évértékelő után 3 nappal. Takács Flóráék ezért személyhez fűződő jogsértés megállapítása és kártérítés érdekében indítottak pert a rendőrség ellen. A Magyar Helsinki Bizottság ügyfelei végül megnyerték a pert, és a rendőrségnek fizetni kellett, mert önkényesen megsértette az Alaptörvényben garantált gyülekezési jogukat.

GERGELY

Gergely szociális munkásként dolgozik, hajléktalanokat segít. Emellett levelező hallgatóként egyetemre jár. Másfél éve egyetemista társaival együtt akadályozta meg, hogy az egyik csoporttársnőjére támadó volt élettárs magához bilincselje az asszonyt. Kihívták a rendőröket, de a könnyen, még a helyszínen felderíthető tényállás ellenére ügyfelünket is előállították garázdaság gyanújával. Hat órát aszalták egy zárkában, és senkit sem hívhatott fel. Azt ígérték neki, értesítik ügyvéd édesanyját, de nem tették még azt sem. Végül belátva, hogy semmi szükség fogva tartására, elengedték, majd a gyanúsítását is megszüntették. Panaszt tett a jogsértő eljárás ellen, ám hiába adott neki igazat a Független Rendészeti Panasztestület, a rendőrség mégsem hajlandó elismerni, hogy hibázott. A Magyar Helsinki Bizottság ügyfelének a bíróság is igazat adott már, és új eljárásra kötelezte a rendőrséget. Gergely azt mondja, azért ragaszkodik a rendőrség bocsánatkéréséhez, mert ezzel talán azokon is segít, akik szabadságjogaikat nem tudják hatékonyan védelmezni, ilyenek például az ő hajléktalan kliensei is.

BENDE ANNA

Bende Anna szociális munkás egy 2011-es tüntetésen 28 másik aktivistával együtt odaláncolta magát egy oszlophoz a Parlament parkolójában, hogy így tiltakozzon a választási törvény egypárti módosítása ellen. A rendőrség bűncselekmény, személyi szabadság megsértése miatt indított eljárást ellenük, holott nem gátolták a képviselőket szabad mozgásukban. 2012 márciusában a parlament amnesztiát adott a tiltakozóknak, de az erről szóló törvényben azt állította, hogy bűncselekményt követtek el, ezzel besározta őket. Pedig mind neki, mind aktivista társainak határozott álláspontja. hogy ártatlanok, és akciójuk során az alkotmányban garantált véleménynyilvánítási szabadságukkal éltek.

KALOCSAI KINGA

Kalocsai Kinga egyike volt azoknak, akiket felháborított a kormány menekültellenes gyűlöltkampánya. Ő azonban aktívan is ki kívánta fejezni elítélő véleményét a kormány idegenellenes akciójáról. Társával, Szeles Andrással együtt 2015 nyarán letépkedte a Ferdinánd-hídi felhajtónál elhelyezett „nemzeti konzultációs” plakátot. A figyelemfelhívó akciójukat azzal zárták, hogy feljelentették magukat a VI. kerületi kapitányságon, és kijelentették, hogy az okozott kárt megtérítik. A rendőrség mégis rongálás miatt indított ellenük szabálysértési eljárást. A Helsinki Bizottság ügyfele tárgyalást kért. A bíróság elfogadta, hogy valójában nem rongálásról van szó, hanem Kalocsaiék célja a politikai véleményük hatásos kifejezése volt. A szabálysértési eljárást a bíróság azzal az indokkal szüntette meg, hogy a politikai akciójuk „a legkevésbé sem volt a társadalomra veszélyes”, már csak azért sem, mert a véleménynyilvánítás szabadsága alkotmányos alapjog, amelyet csupán kivételes esetben lehet korlátozni. A Helsinki Bizottság ügyfele így szabadságjogával élt, amikor a kormány plakátját megrongálta.

KARLIK CINTIA

A leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer identitású emberek jogegyenlőségéért demonstráló büszkeségmenet 2008 óta kordonok, rácsok közt kénytelen vonulni. Pedig évek óta nem volt már komolyabb atrocitás, pláne olyan, amit a rendőrség ne tudott volna kezelni. A Budapest Pride szervezői – köztük Karlik Cintia szóvivő – úgy döntöttek, hogy idén nem kérnek a rendőrkordonból. Legyen a felvonulás éppoly vidám és szabad, mint Nyugat-Európa más fővárosaiban. A demonstráció reggelén szembesültek azzal, hogy a rendőrség ismét hermetikusan el kívánja zárni a felvonulókat a csatlakozni kívánó szimpatizánsoktól. Ezért Karlik Cintia még aznap egy új útvonaltervet adott be a rendőrségnek, és a tömeget ennek megfelelően vezették. A rendőrség úgy találta, hogy a Helsinki Bizottság ügyfele megsértette a gyülekezési szabályokat, amikor nem a korábban bejelentett útvonalat választotta, ezért szabálysértési bírságot róttak ki rá. Néhány napja ezt a bíróság eltörölte, de figyelmeztetésben részesítette Karlik Cintiát. Szerinte azonban nem csak helyes, de jogszerű is volt a demonstráció, mert az új útvonalat is bejelentették, és az éppen az új helyzetre, a rendőrségi túlbiztosításra reagált. Márpedig a strasbourgi bíróság szerint amennyiben azonnali felháborodás nyomán tüntetnek, a szervezőket nem lehet kötelezni arra, hogy 72 órán át várjanak a rendőrség válaszára. Az is fontos, hogy idén a Budapest Pride sokkal szabadabb volt, mint az előző években.

MEKLER ZSUZSA - AURÓRA

Mekler Zsuzsa a Marom Klub Egyesület Auróra közösségi házának egyik vezetője. 2014 óta több száz civil programnak és számos öntevékeny csoportnak adtak már otthont. Az Aurórában működő Kertet és Kioszkot idén júniusban mondvacsinált okokra hivatkozva azonnali hatállyal bezáratta a VIII. kerületei jegyző. Az „aurórások” nem nyugodtak bele, hogy a hely számára állandó bevételt jelentő étel- és italszolgáltatásra már nem lesz lehetőségük. A Helsinki Bizottság jogi segítségével előbb az Auróra kantinját, a Kioszkot sikerült újranyitniuk. Majd a bíróság a Kert bezárásáról is kimondta, hogy az jogsértő volt. Így bár jelentős bevételtől estek el, de Mekler Zsuzsáék visszaszerezték annak a lehetőségét, hogy a közösségi házuk a korábbiakhoz hasonló feltételek mellett működhessen tovább.


RETORZIÓ ÉRT AZ ÁLLAM RÉSZÉRŐL, MERT KIÁLLTÁL AZ IGAZADÉRT?

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.