Hontalansághoz kapcsolódó tevékenységek | Magyar Helsinki Bizottság
×

Sütik kezelése

ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42

A Magyar Helsinki Bizottság a hontalanok jogainak egyik fő szószólója Európában.

A Magyar Helsinki Bizottság a hontalanok jogainak egyik fő szószólója Európában. A Bizottság 2006-ban egy négy országra (Magyarország, Lengyelország, Szlovákia és Szlovénia) kiterjedő, addig példa nélküli összehasonlító kutatást végzett a hontalanok jogi helyzetéről. A kutatás elsősorban a hontalanság-meghatározási eljárásokra (illetve azok hiányára), a hontalanoknak biztosított státusz főbb jellemzőire és a hosszú távú megoldásokra (az új állampolgárság megszerzésének lehetőségére) koncentrált. A tanulmány számos konkrét javaslatot tett az érintett kormányoknak a vonatkozó nemzetközi jogi normák és példaértékű európai gyakorlatok alapján. Az „Ok nélkül elfeledve, avagy a menekültstátuszra nem jogosult hontalanok védelme Közép-Európában” című angol nyelvű tanulmány 2007 júniusában jelent meg, és itt letölthető.

A Bizottság rendszeresen képez számos különböző országból származó kormányzati és civil szakembert a hontalanok védelmével kapcsolatban. Jelenleg szervezetünk arra törekszik, hogy egy a hontalansággal nemzetközi szinten foglalkozó civil szervezeti csoportot hozzon létre, illetve hogy biztosítsa az elkövetkezendő évekre tervezett, a témával kapcsolatos széleskörű kutatások, rendezvények és egyéb nemzetközi szintű tevékenységek anyagi és szervezeti hátterét.

Munkatársunk hontalansággal kapcsolatos további írása 2009 áprilisában jelent meg az Oxfordban kiadott Forced Migration Online folyóiratban.

A hontalanok magyarországi helyzetét feltérképező, 2010-ben született tanulmány itt olvasható.

 

További írások

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.