Illiberális állam Európa szívében | Magyar Helsinki Bizottság
×

Sütik kezelése

ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42

2017. okt. 18.

Öt magyar civil szervezet szakértői anyagban összegezte, mit kell tudni a berendezkedési szakaszba lépett magyar illiberális államról. Az Eötvös Károly Intézet, a K-Monitor, a Magyar Helsinki Bizottság, a Mérték Médiaelemező Műhely és a TASZ készítette leírás hét jellemző aspektusát mutatja be a hatalomgyakorlás új módjának a tisztességtelen választásoktól a rendszerszerű korrupcióig. A készítők a szakanyagot a nemzetközi közvélemény tájékoztatására használják fel. Az elemzéshez további 12 civil szervezet csatlakozott.

Magyarországon 2010 és 2014 között kiépült az illiberális állam, 2014‐től pedig ‐ ahogyan azt a magyar miniszterelnök meghirdette ‐ a megszilárdult
illiberális demokrácia üzemszerű működésének tanúi lehetünk. A magyar állam az Európai Unió része, miközben deklarált alapértékeivel összeegyeztethetetlen módon cselekszik. Bár vannak rendszeres választások, azok nem szabadok és tisztességesek. Bár léteznek az
alkotmányos intézmények, azok nem az alkotmányos intézményekre jellemző módon működnek: nem fékezik és ellensúlyozzák a kormányza hatalmat, hanem inkább részt vesznek a működtetésében.

Az elemzés magyar nyelven itt taláható, innen tölthető le. 

A megállapításaival egyetértő, további csatlakozó szervezetek:

Amnesty International Magyarország 
Autonómia Alapítvány  
Civil Kollégium Alapítvány 
Energiaklub 
Közélet Iskolája 
Levegő Munkacsoport 
Magyar Európa Társaság 
Magyar LMBT Szövetség 
Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség 
Magyar Európai Nők- MENŐK 
Ökotárs Alapítvány 
Védegylet Egyesület 

Attachments

További írások

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.