Információs anyag a menekültügyet érintő 2013. július 1-i változásokról | Magyar Helsinki Bizottság
×

Sütik kezelése

ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42

2013. júl. 03.

A Helsinki Bizottság által készített angol nyelvű elemzés röviden összegzi a menekültügyi joganyagot érintő legfontosabb változásokat.

A módosításokkal többek között megteremtette a jogalkotó a menekültügyi őrizet jogalapját, az Európai Unióban elsőként téve lehetővé, hogy menedékkérőket ebbéli státuszuk kapcsán tartsanak fogva. A Helsinki Bizottság álláspontja szerint a változásokkal ismét gyengült az idegenrendészeti őrizettel szembeni jogorvoslat garanciális rendszere – a menekültügyi őrizet szabályozása teljes mértékben ezt a diszfunkcionális rendszert vette át.

A Helsinki Bizottság rendkívül aggályosnak tartja, hogy a jogorvoslati határidő drasztikus – 15 napról 8 napra való – csökkentésével jelentősen gyengült a menekültügyi határozatokkal szembeni bírósági felülvizsgálat intézménye is. Álláspontunk szerint a módosítások egy része minden bizonnyal ellentétes a vonatkozó nemzetközi jogi és uniós jogszabályok rendelkezéseivel.

Az információs anyag angol nyelven letölthető innen. A dokumentumról készült francia nyelvű összefoglalót a Forum Réfugiés nevű francia civil szervezet készítette.

A Helsinki Bizottság véleménye a migrációs joganyag 2013. évi módosításáról itt elérhető.

További írások

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.