Jelentés a menekültügyi őrizet békéscsabai és nagyfai végrehajtásáról | Magyar Helsinki Bizottság
×

Sütik kezelése

ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42

2013. szept. 18.

Kiskorú gyerekkel érkező családdal szemben csakis végső esetben alkalmazzák a menekültügyi őrizetet – állítja a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal. Nekünk július 18-án mégis sikerült egy ilyen családdal találkoznunk a Békéscsabai Menekültügyi Őrzött Befogadó Központban. Egy nap múlva a Nagyfai Ideiglenes Befogadó Állomáson jártunk.

A békéscsabai objektumlátogatás során – ellentétben számos idegenrendészeti őrzött szálláson korábban tapasztaltakkal – a Bizottság megfigyelői nem érzékeltek komoly feszültséget, melyben feltehetőleg jelentős szerepet játszik a befogadó központon belüli viszonylag nagyfokú mozgásszabadság és a sportolási lehetőségek.

A menedékkérők számára azonban nem volt világos, pontosan miért is kerültek ők őrizetbe, miközben a velük együtt érkezett más honfitársaikat a debreceni nyitott befogadó állomásra irányították. A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) szerint mindez egyértelmű bizonyítéka annak, hogy “a hatóság egyéni mérlegelést folytat le minden ügyben”. Nekünk úgy tűnt, hogy a fogva tartott külföldiek nem kaptak elég információt, ami frusztrálttá, némely esetben kiszámíthatatlanná tette őket.

A szociális munkások angolul nem vagy alig tudtak kommunikálni az őrizetesekkel, és más idegen nyelvet sem beszélnek. Számos őrizetes
erősítette meg, hogy a központ szociális munkásaitól eddig nem kapott érdemi segítséget, támogatást.

A nagyfai ideiglenes befogadó állomáson a júliusi kánikula ellenére viszonylag jó hangulat uralkodott, nem volt tapasztalható komoly feszültség. A 300 fő kapacitású őrzött sátortáborba csak néhány napra helyezték el a déli határon feltartóztatott migránsokat, kizárólag férfiakat, és onnan a BÁH más szállásaira irányították őt őket.

Jelentésünket itt olvashatja.

A BÁH reakcióját pedig itt.

Attachments

További írások

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.