Jelentés a Nyírbátori Menekültügyi Őrzött Befogadó Központról | Magyar Helsinki Bizottság
×

Sütik kezelése

ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42

2013. szept. 18.

A Magyar Helsinki Bizottság megfigyelői július 24-én keresték fel a menekültügyi őrizetet végrehajtó nyírségi objektumot. A szabadságkorlátozásnak ez a formája újnak számít a magyar gyakorlatban, elrendelésére július elseje óta van lehetősége a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalnak (BÁH).

A nyírbátori látogatás során kollégáink arra voltak kíváncsiak, a hatóság milyen feltételek mellett, hogyan hajtja végre a menekültügyi őrizetet, és mi történik az őrizetesekkel. A Magyar Helsinki Bizottság ellenezte a jogintézmény bevezetését, mint amely szükségtelenül és súlyosan sérti a menedékkérők emberi jogait. A gyakorlat visszaigazolta előzetes aggodalmainkat. Bár a hatóság igazodik az új jogszabályi előírásokhoz, a helyzeten, hogy a menekültügyi őrzött befogadó központok jóval rosszabb elhelyezést és csak megnyirbált jogokat biztosítanak a menedékkérőknek, mint a befogadó állomások, még a BÁH munkatársainak iparkodása sem segít.

A Magyar Helsinki Bizottság jelentését itt olvashatja.

A BÁH válaszát pedig itt.

További írások

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.