Jogállamiság | Magyar Helsinki Bizottság
×

Sütik kezelése

ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42

Abban az államban szabadok a polgárok, ahol a döntéseik következményei előre kiszámíthatóak, ahol nemcsak rájuk vonatkoznak világos, átlátható szabályok, hanem az állami szervekre is.

Ahol az emberek tudják, mit vár el tőlük az állam, de tudják azt is, mit várhatnak el ők az államtól. Ezért fontos, hogy a magyar demokrácia jogállamként működjön: ezért lépünk fel a jogállamiság védelmében.

2010 nyara óta szorosan együttműködünk az Eötvös Károlyi Közpolitikai Intézettel és a TASZ-szal a jogállam alapértékeinek hatékony védelméért, bár egyre inkább csak a jogállam kiüresítésének újabb és újabb fordulóit dokumentálhatjuk.

Együtt vizsgáltuk az Alkotmánybíróság ítélkezési gyakorlatát a 2011 és 2014 közötti időszakban, és drámai eredményre jutottunk. Miután új tagok kerültek a testületbe, a testület egyértelműen „kormányhűvé” vált, szemben a korábbi, valódi alkotmányos ellensúlyt jelentő bírósággal.

 

Birak
 

A Helsinki Bizottság a mindenkori hatalmat bírálja, dokumentálja a jogállamon és intézményein esett sérelmeket, hazai és nemzetközi fórumokhoz fordul, hogy akadályozza a demokratikus jogállam leépítését.

Segítettünk a strasbourgi bírósághoz forduló rendőröknek, tűzoltóknak, katonáknak, büntetés-végrehajtási dolgozóknak, akiknek kedvezményes nyugdíját visszamenőleg vonták meg. Felléptünk a bírákat sújtó diszkriminatív kényszernyugdíjazás ellen, és az Emberi Jogok Európai Bírósághoz fordultunk a magánynyugdíj-pénztári tagok állami nyugdíjtól való megfosztása miatt is. Sikeresen képviseltünk Strasbourgban egy indoklás nélkül elbocsátott kormánytisztviselőt.

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.