Jogerősen egymilliós bírság a Malév egyik leányvállalatának diszkrimináció miatt | Magyar Helsinki Bizottság
×

Sütik kezelése

ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42

2011. márc. 24.

A bíróság jogerős döntése szerint jogszerűen szabott ki az Egyenlő Bánásmód Hatóság egymillió forint bírságot a Malév egyik leányvállalatára, amiért a cég diszkriminálta az egyik dolgozóját annak szakszervezeti tevékenysége miatt.

Amint arról már 2010 augusztusában is hírt adott a Helsinki Bizottság, az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH)egymillió forint bírság megfizetésére kötelezte a Malév földi kiszolgálással foglalkozó leányvállalatát, a Malév GH Zrt-t, mert a cég az ott dolgozó (a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje által képviselt) egyik szakszervezeti titkár magasabb szintű munkaköri kinevezését a szakszervezeti tevékenysége miatt nem hosszabbította meg.

A Malév GH Zrt. az EBH határozatát a Fővárosi Bíróságon támadta meg, amely a ma meghozott ítéletében elutasította a Malév GH Zrt. keresetét, így az EBH határozata jogerőssé vált.

A bíróság a szóbeli indokolásában kifejtette, hogy az, hogy a Malév GH eljárása a Munka Törvénykönyve szabályainak formálisan megfelelt, nem jelenti azt, hogy az egyenlő bánásmódkövetelményét nem kell betartania, a Malév GH pedig nem tudta bizonyítani sem a közigazgatási, sem a bírósági eljárás során, hogy a munkavállaló szakszervezeti munkáján kívül bármilyen ésszerű indoka volt annak, hogy a magasabb szintű munkaköri kinevezését annak lejártakor nem hosszabbították meg.

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság határozata letölthető innen. A Fővárosi Bíróság ítélete itt érhető el.

***

A szakszervezeti tisztségviselőnek a Magyar Helsinki Bizottság Jogklinika programja nyújtott jogi képviseletet. A 2008 óta működő program keretében az ELTE és a Miskolci Egyetem jogi karának hallgatói, valamint a Helsinki Bizottság és egyes ügyvédi irodák ügyvédei nyújtanak ingyenes jogi segítséget a hátrányos megkülönböztetés áldozatainak. A program az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával indult.

 

 


További írások

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.