Jogok a rácsok mögött
×

Sütik kezelése

ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42

2019. dec. 09.

A fogvatartás ideje alatt elkövetett erőszakos cselekmények sokkal gyakoribbak, mint gondolnánk, és különféle formákat ölthetnek: előfordulhatnak fogvatartottak között, vagy az őrök és az őrizetben tartottak között is.

A rács mögött az elítéltek elszigeteltek, megbélyegezettek maradnak, és nem férnek hozzá az információkhoz és a külvilággal fenntartott kommunikációs eszközökhöz. A fogvatartási helyek gyakran működnek valamiféle legális fekete lyukként: nehezen elszámoltathatóak és felügyelhetőek.

Hogyan javíthatjuk az igazságszolgáltatáshoz való hozzáférést azon fogvatartottak számára, akik a letartóztatásuk alatt, vagy a menekültügyi és idegenrendészeti eljárásuk ideje alatti fogvatartás során szenvedtek el erőszakos bűncselekményeket? A felügyelet hiánya és a jogorvoslat megszerzésének gyakorlati nehézségei együtt azt jelentik, hogy az áldozatok hangja gyakran hallhatatlan.

Az elmúlt két évben a Fair Trials öt partnerrel (köztük a Magyar Helsinki Bizottsággal) működött együtt annak érdekében, hogy megvizsgálja az erőszakot elszenvedő fogvatartottak igazságszolgáltatáshoz való hozzáférésének akadályait Belgiumban, Horvátországban, Magyarországon, Olaszországban, Hollandiában és Svédországban. A projekt során a menekültügyi és idegenrendészeti eljárásuk alatt fogvatartott külföldiekre, valamint a büntetőeljárásuk során letartóztatott személyekre összpontosítottunk.

További írások

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.