Jogsértő módon akadályoztak és bírságoltak meg egy kecskeméti gyülekezést | Magyar Helsinki Bizottság
×

Sütik kezelése

ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42

2018. okt. 24.

Jogsértő volt a kecskeméti önkormányzat közterület-használattal kapcsolatos bírságolása. Ahogyan az is, hogy a helyi rendőrkapitányság nem tekintette gyülekezésnek és ezért nem volt hajlandó biztosítani a helyi Cifra–LMBTQ Közösség kitelepülését a Szabadság térre – mondta ki az utóbbit Fővárosi Törvényszék. A perben a megbírságolt aktivistákat Fazekas Tamás, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje képviselte.

A Magyar LMBT Szövetség 2015 óta számos alkalommal tartott hasonló kitelepülést helyi LMBTQ-csoportokkal együttműködve szerte az országban, így például Budapesten, Debrecenben, Egerben, Győrben, Kaposváron, Miskolcon, Pécsen, Szegeden és Zalaegerszegen. Ezek közül kivétel nélkül mindegyiket a gyülekezési törvény hatálya alá tartozónak ismerte el az illetékes rendőrség. Még Kaposváron is, ahol ennek ellenére 2015-ben az önkormányzat közterület-felügyelői zaklatták az önkénteseket. Utóbbi az ügyben még 2015-ben pert nyert a Magyar LMBT Szövetség.

Kémeri Anita, a Cifra-LMBTQ Közösség egyik tagja már idén augusztusban 4-én bejelentette a szeptember 7–8-ra tervezett kecskeméti rendezvényt. 2015-ben ugyanezzel a tartalommal megtarthatták az eseményt, és rendőri biztosítást is kaptak. Most a rendőrség azonban telefonon arra hivatkozott, hogy a rendezvény nem a gyülekezési törvény hatálya alá esik, ezért az önkormányzathoz kell területfoglalási engedélyért folyamodniuk. Ráadásul a városi kapitányság nem volt hajlandó biztosítani a gyülekezést.

A szervezők a jogvita ellenére úgy döntöttek, hogy megtartják a kitelepülést, ami az LMBTQ-emberek helyzetéről szólt. A város önkormányzata azonban 28 346 Ft-ra bírságolta az önkénteseket. Arra hivatkoztak, hogy a rendezvény jogosulatlanul használt 12 négyzetméternyi közterületet.

Fazekas Tamásnak, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédjének először a rendőrségtől kellett írásbeli határozatot szereznie, hogy azt bíróság előtt megtámadhassa. A Fővárosi Törvényszék a napokban aztán megállapította, hogy a Kecskeméti Rendőrkapitányság jogsértő módon járt el, amikor nem tekintette gyülekezésnek és nem biztosította a Cifra–LMBTQ Közösség rendezvényét, így a kecskeméti önkormányzat is mindenféle jogalap nélkül bírságolta meg a helyi LMBTQ-csoportot.

– A Cifra Közösség tüntetése az első pillanattól nyilvánvalóan gyülekezés volt. Helyes és bátor tett volt megtartani. A rendőrség hasonló hibáit a régi és az új gyülekezési törvény alapján is a bíróság tudja orvosolni. Reméljük, a jogsértő bírságolástól az önkormányzat a bíróság döntése miatt eltekint – jelentette ki Fazekas Tamás, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje.

További írások

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.