Gyakorlati szakemberek kapacitásfejlesztése gyakorlatorientált képzéssel a rasszista, homofób és egyéb gyűlölet-bűncselekmények üldözése érdekében (2015-2016) | Magyar Helsinki Bizottság
×

Sütik kezelése

ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42

 

A Themistokles and Dimitris Tsatsos Foundation – Centre for European Constitutional Law (CECL) koordinációja alatt valósult meg az Európai Unió által támogatott „Gyakorlati szakemberek kapacitásfejlesztése gyakorlatorientált képzéssel a rasszista, homofób és egyéb gyűlölet-bűncselekmények üldözése érdekében” című projekt, melyben a Magyar Helsinki Bizottság projektpartnerként vett részt. A projekt célja volt, hogy gyakorlatorientált, interaktív és közös esetfeldolgozásra épülő képzéseket biztosítson görög, magyar és olasz bírák, ügyészek, ügyvédek és rendőrtisztek számára a gyűlölet-bűncselekmények büntetőjogi eszközökkel való kezeléséről. A projekt keretein belül kidolgoztunk egy-egy képzési tervet és segédanyagot a három érintett célcsoport számára, és egy nemzetközi jó gyakorlatokat összesítő kézikönyvet.

A Magyar Helsinki Bizottság részt vett a szakmai és képzési anyagok fejlesztésében, valamint a hat magyarországi képzés megszervezésével járult hozzá a projekt megvalósításához. Budapesten 2016. január 21-én és március 4-én került sor az ügyvédek képzésére; március 2-án és 21-én a bírák és ügyészek; március 9-10-én és 23-24-én pedig a rendőrök képzésére Miskolcon és Szegeden.

A bírák és ügyészek képzését a Magyar Igazságügyi Akadémia és a Legfőbb Ügyészség, a rendőrök képzését a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei és a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság közreműködésével bonyolítottuk le.

A képzésekről szóló részletes beszámolók megtalálhatók a következő oldalakon:

https://old.helsinki.hu/tovabbkepzes-a-gyulolet-buncselekmenyekrol-birak-es-ugyeszek-szamara/

https://old.helsinki.hu/ugyvedkepzes-a-gyulolet-buncselekmenyekrol/

https://old.helsinki.hu/rendorkepzes-a-gyulolet-buncselekmenyekrol/

A fenti képzéseken túl a Magyar Helsinki Bizottság szervezte meg a három magyar célcsoportból egy-egy képviselő kiutazását a projektben résztvevő holland partner Art.1/RADAR által szervezett, háromnapos, rotterdami továbbképzésre.

A projekt magyarországi záróeseménye egy informális szakmai egyeztetés volt, ahol az érintett célcsoportok képviselőinek lehetősége volt megbeszélni a gyűlölet-bűncselekményekkel szembeni hatékony büntetőjogi fellépéssel kapcsolatban felmerülő aktuális kérdéseket. A műhelybeszélgetésről szóló részletes beszámoló a következő oldalon lelhető fel:

Szakmai kerekasztal-beszélgetés a gyűlölet-bűncselekményekről

 


A projekt az Európai Unió támogatásával valósult meg.

 

További írások

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.