Kártérítés az önkényesen előállított terhes nőnek | Magyar Helsinki Bizottság
×

Sütik kezelése

ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42

2017. febr. 07.

A héthónapos terhes nőt éjjel kettőkor vitték be, de csak reggel nyolckor kezdték el kihallgatni. A ruházatát a folyosó vizsgálták át, nem pedig zárt helyiségben. Hét évvel a történtek után a bíróság minap félmilliós kártérítést ítélt meg a Helsinki Bizottság ügyfelének. Az ítélet nem jogerős.

A rendőrök 2010. március 1-jének éjjelén vitték be a héthónapos terhes nőt. Gyanúsítottként hallgatták volna ki korábban is, de nappal nem érték el, ezért döntöttek az éjjeli intézkedés mellett. Ugyan már kettőkor a rendőrségen volt, ám csak reggel 8-kor kezdték el kihallgatni. Ott már gyorsan tisztázta magát, és a nyomozást később gyorsan megszüntették vele szemben.

Bár a rendőröknek tudomása volt arról, hogy a nő várandós, mégis több szabálytalanságot követtek el, olyan fogvatartási szabályokat is megszegtek, amelyek nem csak terhesekre vonatkoznak. Az előállító helyiségbe helyezését megelőzően az egyébként kötelező ruházat-átvizsgálását nem egy zárt szobában, hanem az előállító körlet folyosóján történt; a nőt nem vizsgálta meg orvos, mielőtt az előállító helyiségbe helyezték; maga a zárka is nagyon rossz állapotban volt.

A terhes nő panaszt tett, de a rendőrség csak az előállítás hosszának indokolatlanságát ismerte el. Ügyfelünk nem hagyta annyiban, pereskedni kezdett. A számtalan eljárási fordulóban Győző Gábor, a Helsinki Bizottság ügyvédje képviselte. Ügye eljutott egész a Kúriáig, míg végre a rendőrség 2014-ben azt is elismerte, hogy meg kellett volna vizsgáltatni az ügyfelünket orvossal az előállító helyiségbe helyezést megelőzően, valamint a folyosón végrehajtott ruházat-átvizsgálás is sértett az emberi méltóságát.

Ügyfelünk ezek alapján indított kártérítési pert a Budapesti Rendőr-főkapitányság ellen. Az elsőfokú bíróság elhúzódó bizonyítási eljárást követően nem jogerősen 500 ezer forint kártérítést ítélt meg a napokban az előállítás indokolatlan hossza és az emberi méltóságot sértő ruházat-átvizsgálás miatt.

Attachments

További írások

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.