Kettős mérce – Börtönviszonyok Magyarországon (2002) | Magyar Helsinki Bizottság
×

Sütik kezelése

ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42

2000 áprilisa és 2001 januárja között kilenc bv-intézetben vizsgáltuk az elítélti jogok érvényesülését. Legfontosabb általános következtetéseinket a Kettős mérce c. kötetben foglaltuk össze.

Magyar Helsinki Bizottság, Budapest, 2002
Szerzők: Eörsi János, Jelencsics Zsuzsa, Kádár András Kristóf, Mándli Iván, Somogyi János
ISBN: 963 00 9508 4

 

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága és a Magyar Helsinki Bizottság között 1999. december 23-án létrejött együttműködési megállapodás alapján a bizottság munkatársai 2000 áprilisa és 2001 januárja között kilenc büntetés-végrehajtási intézetet látogattak meg (többek között Budapesti Fegyház és Börtönt, a Szegedi Csillag Börtönt, a fiatalkorúak tököli büntetés-végrehajtási intézetét, a Sopronkőhidai Országos Fegyház és Börtönt). A felkeresett intézetekben a megfigyelőcsoportok mindenekelőtt a fogvatartottak jogaira vonatkozó szabályok érvényesülését követték nyomon, de gyűjtöttek adatokat az elítéltek szociális helyzetéről és a társadalomba való visszailleszkedésük esélyeiről is.

Az ügyvédekből, orvosokból, joghallgatókból, szociológusokból álló 4-6 fős összesen negyven napot töltöttek a börtönökben, ésezalatt 565 véletlenszerűen kiválasztott fogvatartottal készítettek kérdőíves interjút, számos beszélgetést folytattak továbbá a bv. állomány tagjaival, az egyes bv. intézetek vezetőivel, nevelőtisztekkel, felügyelőkkel, orvosokkal, lelkészekkel, pszichológusokkal is.

A kérdőívek feldolgozása után elkészült a program tapasztalatait összefoglaló, kétszáz oldal terjedelmű kiadvány, amelynek címe: Kettős mérce – Börtönviszonyok Magyarországon. A büntetés-végrehajtás országos parancsnokának utószavával záruló kötet külön fejezetben foglalkozik a megfigyelés során feltárt visszásságokkal, az intézetekben fennálló egészségügyi állapotokkal, az elítéltek bekerülés előtti és szabadulás utáni életesélyeivel valamint a büntetés-végrehajtás anyagi helyzetével és az elítélt-munkáltatás gazdaságosságának kérdéseivel.

 

További írások

magyar-helsinki-bizottsag

Támogasd te is
a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét adód -val!

Segíts, hogy őrködhessünk
a demokrácia felett,
és hogy Magyarország továbbra is jogállam maradhasson.

Segítsd ügyvédeink munkáját, hogy továbbra is ingyenes jogi segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a hatóságok megsértették emberi jogait.